Автомобили

Fabia мина под скалпела

Skoda показа модернизираната версия на Fabia, която ще представи пред публика на автосалона в Женева идния месец. Фейслифтът е засегнал главно предницата, която има нов дизайн и светодиодни фарове.

Основната новост обаче се крие под предния капак на субкомпактната Skoda. Там ще се монтира изцяло нова линия от трицилиндрови двигатели с обем 1.0 литър. Атмосферните им версии ще развиват 60 и 75 к.с., а турбинираните – 95 и 110 коня.

Всички двигатели ще работят в комплект с шестстепенна механична трансмисия. Срещу допълнително заплащане обаче най-мощният TSI ще може да се комбинира със седемстепенен робот с два съединителя.

Оборудването на новата Fabia включва мултимедия с 6.5-инчов екран и поддръжка на Apple CarPlay, Android Auto и MirrorLink, навигация, която информира за задръстванията в реално време, система за наблюдение на слепите зони, асистент за паркиране на заден ход и автоматични дълги светлини.

Skoda защитава правото си да ползва девиза Simply Clever със стъргалка за стъкла със скала за измерване на дълбочината на грайфера, USB-портове за пътниците отзад, двустранни стелки, а в багажника на комбито – преносимо светодиодно фенерче.

От появата на Fabia през 1999 г. са продадени над 4 млн. екземпляра. Моделът е третият по популярност в гамата на Skoda и се радва на най-силно търсене в Германия, Великобритания и Полша.