Изкуство и Общество

Меркел: Ще управлявам 4 пълни години

Германският канцлер Ангела Меркел се закани да изпълни целия си нов 4-годишен мандат. „Аз работя с хора, които си спазват обещанията”, каза тя по германската телевизия ZDF. В същото време ще продължи да изпълнява и функцията председател на Християндемократическия съюз (ХДС).

През последните дни Меркел беше критикувана от съпартийците си, когато стана известно, че ХДС, в рамките на коалиционен договор, ще се съгласи да даде Министерството на финансите на социалдемократите. Много християндемократи оцениха това като „неуместна постъпка”.

Официално четвъртият мандат на Меркел, който трябва да продължи до 2021 г., ще започне в случай, че социалдемократите одобря коалиционното споразумение.

„С Министерството на финансите се получи болезнено, от моя гледна точка е приемливо, тъй като при алтернативен вариант би ни се наложило да кажем: „Ние се договорихме по коалиционното споразумение, но не успяхме да се договорим за разпределението на министерствата”. И това би било безотговорно”, каза Меркел. Последните преговори за съставяне на коалиционен кабинет са продължили 12 часа, уточни германският канцлер.