Изкуство и Общество

САЩ заплашиха Русия

Съединените американски щати заплашиха Русия с „международни последици“ заради кибератака, извършена от руски хакери според американските служби, съобщи „Ройтерс“, позовавайки се на Белия дом.

Вашингтон обвини Кремъл за офанзивата „NotPetya“ през миналата година, която засегна компютърни системи в целия свят. Британското правителство и САЩ смятат, че атаката е предприета от руските военни и е нанесла щети за милиарди долари в Европа, Азия и Америка.

„Тя беше част от продължаващите усилия на руснаците да дестабилизират Украйна и демонстрира дори по-ясно руското участие в продължаващия конфликт“, заяви прессекретарката на Белия дом Сара Сандърс.

Тази кибератака, извършена през юни 2017 година от руските военни, е „безотговорна и безразборна и ще има последици в международен план“ за Москва, посочиха от Белият дом. Американците разглеждат „редица опции“ по отношение на последиците, пред които са изправени руснаците. Все още няма яснота в какво се изразяват международните последици.

Заради конфликта в Източна Украйна и анексирането на Крим отношенията между САЩ и Русия достигнаха нива, невиждани от Студената война насам. Дипломатическият диалог на практика е замразен. САЩ обвиниха Кремъл и в намеса на президентските избори. Русия очакват подобен удар и по време на изборите тази година за президент.