Автомобили

Купчина ръждиви тенекии се оказаха безценно BMW

Търсачи на ценни автомобил откриха изключително рядко състезателно BMW в плевня в американския щат Айова. Дерек Фрешауър и Хийт Родни се спазарили със собственика на фермата да разчистят вехториите от хамбара и след като платили договорената сума, се натъкнали на колата.

Отначало Фрешауър и Родни помислили, че са намерили довоенно BMW 328. След като проучили купена от eBay брошура обаче, заподозрели, че са се сдобили с далеч по-ценно BMW-Veritas 328.

За да са сигурни в предположенията си, двамата ловци на антики повикали експерт, който да идентифицира ръждивите ламарини. Истинската изненада обаче ги очаквала след проверката на шасито с №85031 в базата данни на баварската марка.

Оказало се, че лекото спортно купе има зад гърба си знаменита състезателна история. Цената на находката веднага хвръкнала до небето въпреки състоянието ѝ, тъй като била смятана за изгубена завинаги.

Между 1936 и 1940 г. BMW произвежда точно 434 екземпляра от модела 328, едва 61 от които в олекотения състезателен вариант на модела. Те се отличават с увеличената със 70% мощност (136 вместо 80 к.с.), спирачките с по-големи барабани, по-вместителния резервоар и скоростната кутия с различни предавателни числа.

През 1937 г. BMW участва в „24-те часа на Льо Ман“ именно с шаси №85031, но автомобилът не завършва. След това антиката попада във Великобритания, където се състезава в Tourist Trophy …