Бизнес и Политика

Добрев: Продажбата на ЧЕЗ ми прозвуча като фалшива новина

Продажбата на активите на ЧЕЗ на малка пазарджишка фирма за мен е смущаващо. Първоначално това ми прозвуча като фалшива новина.

Това обяви депутатът от ГЕРБ и шеф на енергийната комисия Делян Добрев пред „Здравей, България“ по Нова телевизия.

В четвъртък стана ясно, че чешката компания ЧЕЗ е продала активите си в България на „Инерком груп“.

„Не мога да си представя как една фирма от Пазарджик с 90 хиляди лева активи и 11 хиляди лева загуби, ще купи най-големия частен енергиен бизнес в България”, подчерта Добрев.

Той заяви, че няма идея дали връзките между потенциалните нови купувачи на ЧЕЗ и с енергийния министър, са истина.

Според някои медии енергийният министър Теменужка Петкова е била кума на Върбакова. От енергийното министерство са отрекли тази информация, но признали, че министърът се познава с бизнес дамата.

Според Добрев не се вижда какъв опит имат новите купувачи на ЧЕЗ. Той подчерта, че това дали държавата ще се съгласи на сделката, зависи от КЗК и КЕВР.

„Аз не мисля, че това е най-важното”, каза той за потенциалната връзка между купувачите и енергийния министър, добавяйки, че по-важното е дали новият купувач има въобще капацитета да управлява дружество като ЧЕЗ, тъй като това е стратегически въпрос.

По въпроса за това какво се разбраха бизнесът и държавата за поскъпването на тока, Добрев каза, че няма опасения за пазарни манипулации, тъй…