Бизнес и Политика

Hoвият coбcтвeниĸ нa ЧEЗ Гинĸa Bъpбaĸoвa: Щe пoлзвaмe ĸpeдит oт yвaжaвaнa бaнĸa

Месеци наред сред водещите теми по медиите беше сделката за продажбата на едно от трите ЕРП-та у нас – „ЧЕЗ България“. През тази седмица се потвърди информацията, че новият собственик на дружеството е българска фирма – „Инерком Груп“. За нея не се знае много освен, че от 10 години развива дейност в областта на енергетиката, а неин собственик е Гинка Върбакова.

Вчера сделката, изчислявана на 320 милиона лева, беше официално потвърдена от дружеството. В съобщение, изпратено до медиите, от „Инерком“ посочват, че са били избрани за придобиването на всички активи на ЧЕЗ в страната, като договорът за това е бил подписан на 23 февруари 2018 година.

„Процедурата по продажбата, която привлече множество международни участници, се проведе съгласно законите на Република Чехия. Предстои сделката да бъде одобрена от българските регулаторни органи, едва след което ще бъде финализирана“, казват от фирмата.

В резултат на споразумението „Инерком“ вече държи дружествата „ЧЕЗ България“ ЕАД, „ЧЕЗ Електро България“ АД, „ЧЕЗ Разпределение България“ АД, „ЧЕЗ Трейд България“ ЕАД, „ЧЕЗ информационни и комуникационни технологии Българи“ ЕАД, „Фри Енерджи Проджект Орешец“ ЕАД и „Бара Груп“ ЕООД.

Изборът на купувача на бизнеса на чешкото ЕРП в България обаче събуди много въпроси и доведе до оставката на ресорния министър Теменужка Петкова. Появ…