Интериор

Люк Скайуокър за Деня на Свети Патрик

Силата ще бъде с жителите и гостите на Дъблин, Ирландия, на 17 март, когато Международен почетен гост на фестивала за Деня на Свети Патрик ще бъде актьорът Марк Хамил, прочул се с ролята на Люк Скайуокър в космическата сага „Междузвездни войни“, съобщи Contactmusic.

66-годишният Хамил ще наблюдава традиционния празничен парад от президентската трибуна.

Почетният гост се избира заради специалната си връзка с Ирландия. Организаторите на фестивала са се спрели на Марк Хамил, който има ирландски корени – прабаба му е родена в Килкени, неведнъж е засвидетелствал обичта си към страната и е свързан с нея и чрез „Междузвездни войни“. Сцените от седмия и осмия епизод на острова, обитаван от персонажа му Люк Скайуокър, са заснети на Скелиг Майкъл, Ирландия.

„Няколко години обмисляхме ролята на Международен почетен гост на фестивала за Свети Патрик. Съществуват редица примери за ирландци в родината и извън нея, постигнали глобален успех в сферата си на изява. Много от тях имат специална връзка с Ирландия и ние искаме да им отдадем заслужено признание. Марк Хамил е свързан със страната чрез семейната си история и „Междузвездни войни“ и е направил много за филмовата ни индустрия. За нас е чест отново да го посрещнем у дома“, казa директорът на фестивала Сюзан Кърби.