Изкуство и Общество

Ердоган иска да се изучава османски език

Президентът на Турция Реджеп Ердоган призова за изучаване на османски език в турските училища, съобщи „Хюриет дейли нюз“. Според държавния глава езиковата революция в републиканския период е нанесла щети на турския език.

В името на „езикова революция“ нашият турски бе атакуван с безвкусни, безцветни, бездушни думи, е казал Ердоган на церемония в президентския дворец за раздаване на награди на ученици, участвали в литературно състезание. Беше направен опит да се отслаби връзката между нашата нация и нейната древна цивилизация, е изтъкнал още Ердоган.

Османският турски език, официален език на Османската империя, е използвал арабската писменост, а лексиката му съдържа огромен брой арабски и персийски заемки. В рамките на културни реформи, целящи създаването на светска държава по западен образец, основателят на турската република Мустафа Кемал Ататюрк е въвел през 1928 г. използването на латинската азбука вместо арабската. През 1932 г. по инструкция на Ататюрк е създаден Турският езиков институт, сред чиито основни задачи е езикова реформа, включваща замяната на арабските и персийски заемки с тюркски еквиваленти.

Ердоган отдавна критикува езиковите промени от онзи период, като казва, че така е била прекъсната връзката с историята. Ако прекъснете вените на една нация с нейния език, тогава вие прекъсвате връзките й с нейните деди, е посочил президентът. Ердоган често е критикуван за опити да скъса със секуларизма и постулатит…