Бизнес и Политика

Доматите като политическо оръжие

Турция не изключва ограничаването на руски компании от нейния пазар в случай, че Москва не осигури безпрепятствения експорт на турски домати. „Категорично сме против това да се ограничава броят на фирмите, които могат да експортират домати на руския пазар. Ако се наложи ще предприемем реципрочни мерки и ще внасяме през избрани фирми. Турция не може да приеме това, че Русия избира и принуждава компании, които се заминават с експорт на домати и други зеленчуци, да се сертифицират”, каза министърът на икономиката на Турция Нихат Зейбекчи.

Русия забрани вноса на турски домати и цялата гама селскостопански и животински продукти от 1 януари 2016 г., след като през ноември 2015 г. турски изтребител свали руски бомбардировач Су-24. Забраната за внос на турски домати Русия започна постепенно да вдига през ноември 2017 г. и към момента право на експорт в Руската Федерация имат 8 турски компании.

„След инцидента през 2015 г. ние търпеливо и с разбиране чакахме свалянето на ограниченията. Разбрахме, че това не се случва и предприехме ответни мерки. Открито молим Русия – не трябва да ограничавате търговията”, каза Зейбекчи. Той засегна и темата за дългия процес по оформянето на визи за турските компании и заяви, че Анкара „ще реагира на това”.