Интериор, Технологии

Дизайн на всекидневната, съобразен с ТВ зоната

Може би една от най-честите асоциации свързани с всекидневната е мястото около телевизора. Още от неговото изобретяване през 30-те години на миналия век, телевизорът бързо се превръща във фокусна точка на всяка съвременна всекидневна, успявайки да събере наоколо всички членове на семейството, да информира и забавлява.

Днес е много трудно да си представим модерна всекидневна, в която телевизора не присъства. Неговото позициониране дори се е превърнало в отправна точка и е едно от първите неща, които избираме, когато планираме интериорния дизайн на нашата дневна зона. От позицията на телевизора зависи къде и каква мека мебел ще разположим, на какво разстояние ще е тя, а също така и много други аспекти от обзавеждането и декорацията на стаята.

В редовете по-долу, с помощта на интериорения дизайнер Бранимир Брозиг от студио IRchitect, ще ви покажем някои от най-популярните сценарии за обзавеждане на всекидневната, съобразени с позицията на телевизора, така че лесно да може да разпознаете най-практичния и подходящ за вашите нужди.

Класически вариант – Стандартна зона за отдих

В един от най-класическите варианти, телевизорът е разположен върху секцията в хола, а срещу него е позициониран диван с ниска маса. Въпреки добре познатия сценарии, тук има няколко важни неща, които трябва да бъдат съобразени, за да се постигнат добри резултати.

На първо място е факторът „височина на телевизора“. Внимателно подберете секцията или мебела, върху която ще поставите телевизора, така че да отговаря на височината на дивана и нивото на погледа. Телевизорът не трябва да е нито много ниско, нито много високо, така че се постарайте да намерите „златната среда“.

Когато от едната страна на масата е позициониран диван, то другата и страна трябва да е свободна, тъй като седящите там пречат на гледката на тези, които са се разположили върху дивана. Това може да се избегне, като изберете меки пуфове за отсрещната страна на масата. По този начин, те ще предлагат удобно място, където двама или повече души могат да се настанят ниско и да се наслаждават на картината, заедно с останалите от дивана.

Бранимир: Винаги взимайте под внимание позицията на телевизора спрямо прозорците. Най-добрият вариант е светлината да е перпендикулярна на зрителната ос.

Ако телевизорът е срещу прозорците, ще виждате отражения. Ако е на фона им, това ще доведе до дискомфорт, тъй като дневната светлина е много по-ярка от екрана на телевизора и всичко останало в интериора.

Перфектна картина за повече от една зона

В днешно време, дневната зона е съчетана с трапезария и/или кухня. Когато планирате интериора на такъв тип помещение е хубаво да помислите как да споделите ТВ изживяването с максимално по-голяма част от зоните в стаята. Въпреки, че е наистина трудно да направите така, че телевизорът да предлага перфектния зрителен ъгъл за цялата стая, винаги може да се фокусирате върху осигуряването на добра картина за дневната зона, а за останалите да търсите задоволителна гледка.

Освен зрителниятт ъгъл, тук проблем се явява и наличието на голяма доза естествена светлина през деня, която би попречила на  перфектната гледка от всяко кътче на стаята.

 

Благодарение на функцията Q Contrast, предлагаща дълбоки и по-тъмни черни цветове, подобрените HDR и Q Viewing Angle технологии, телевизорите от серията QLED на SAMSUNG могат да решат всички описани по-горе проблеми.
Всеки телевизор от серията ще ви предложи невероятно мултимедийно изживяване, без значение колко е осветено помещението и без значение дали се радвате на образа от дивана, срещу телевизора или сте седнали около трапезарната маса в страни.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Позициониране в ъгъл

Позиционирането на телевизора в ъгъла на стаята ви дава доста предимства, но и някои недостатъци. Един от най-големите плюсове в този случай е осигуряването на голямото зрително поле (90 градуса), което от части гарантира мултимедийно присъствие в повечето зони от вашето помещение.

Опциите за позициониране по този начин са разнообразни, включващи възможност за поставянето на телевизора върху ъглов шкаф, интегриран в цялостно мебелно решение за ъгъла, върху стационарен или въртящ се пилон или закачен за тавана.

В етажният план по-горе е показана опцията за поставяне на телевизора върху въртящ се пилон, което освен, че е семпло и красиво ви позволява да регулирате ъгъла на завъртане на устройството.

Основен проблем, който може да срещнете при този сценарии е намирането на красив и функционален ъглов шкаф или пък красива стойка в случай, че решите да поставите телевизора на стойка или пилон.





SAMSUNG отново намира елегантно и практично решение на този проблем. Стойката „Studio“ ви да дава възможност да позиционирате телевизора си, както в ъгъл, така и в която и да е друга част на стаята, превръщайки го в произведение на изкуството.

Стойката е снабдена с фин улей предвиден за скриване на единствения кабел, който свързват телевизора със захранващата мрежа и източниците на съдържание едновременно.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

Навярно вече сте се насочили към някой от вариантите, които обсъдихме по-горе и обмисляте внимателно как да приложите наученото до момента. Ако обаче сте в ситуацията на собственици на жилище, които искат да  позиционират новия си телевизор, според настоящата конфигурация на дневната, то не пропускайте следващия ни материал от поредицата, който ще засегне именно тази тема.