България Север

Кметът Спартански: В това нещастие сме щастливи, че бедствието не взе жертви

Веднага след вчерашната буря бяха мобилизирани 9 екипа на Гражданска защита и 2 екипа на общинската фирма „Паркстрой”, които започнаха незабавна работа за осигуряване на пропускливост на уличната мрежа и действия по сигнали на граждани. Това обяви на извънредна пресконференция в общината кметът на Плевен Георг Спартански. Незабавно е изключена контактната мрежа на тролеите заради информация за скъсване на мрежата на 4 места в града.

„Разпоредих да се изиска информация от всички кметове на населените места за това какво се случва при тях. Поисках същата информация през отдел „Образование” по отношение на детски градини, училища и ясли. Имахме готовност да реагираме веднага, ако има информация за бедстващи граждани, пострадали с опасност за живота или получили тежки наранявания. За щастие, и това е най-хубавата новина от вчера, има само един инцидент с пострадал. Това е охранител от Панорамата с нарязвания на едната ръка. Според лекарите въпреки голямата кръвозагуба той ще се възстанови напълно”, заяви градоначалникът.

Спартански допълни, че има 7-8 сигнала от граждани за пострадали автомобили от падащи клони и дървета, но в превозните средства не са пострадали хора.

Тежко наводнение е имало в индустриалната зона при завод „Мизия” в района на надлеза на железопътната линия, но към момента този проблем вече е отстранен. Подобни проблеми е имало и край завод „Яна” и в източната индустриална зона край фабрика „Димитров”, където има 4 паднали конзоли на тролейната мрежа.

Регистрирана е и тежка катастрофа в ранните часове на деня днес. Автомобил с висока скорост се е врязал във водоноска на една от почистващите фирми край колелото на входа на Плевен. Ранени са четирима, но няма опастност за живота им.

Няма селища без електроснабдяване на територията на областта. В късните часове вчера след бурята няколко населени места са останали без ток за часове, но групите на ЧЕЗ са отстранили бързо повредите. С водоснабдяването също няма проблеми, допълни Спартански. По думите му към момента няма наводнени домове и населени места. Няма наводнения и в промишлените индустриални зони и земеделски земи.

Най-много са сигналите за паднали дървета и клони, както и за повредени покриви или части от тях. Над 200 са сигналите за повредени покриви, предимно от село Гривица, уточни кметът.

С голямо удовлетворение и благодарност Спартански сподели, че веднага след бедствието в общината са се получили обаждания от много граждани, които са изразили своята готовност да се включат с безвъзмездна помощ с физическа сила и технически средства при възстановяването на града.

Кметът съобщи, че рано сутринта е получил обаждане от премиера Бойко Борисов, който се е поинтересувал за ситуацията в Плевен и е предложил помощ. Подобно обаждане е имал и от съветник на президента Румен Радев.

Подготвя се комисия, която ще посети пострадалите обекти, ще извърши огледи и оценки на щетите, за да може след това да се поиска помощ от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. Гражданите могат да подават сигнали във връзка с обявеното бедствено положение на телефона на Общинския съвет по сигурност: 064/ 834 200; на горещия телефон: 064/881 323, както и на тел. 112.

Спартански заяви, че най-вероятно до ден два ще бъде отменено обявеното вчера бедствено положение за община Плевен.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Материалът Кметът Спартански: В това нещастие сме щастливи, че бедствието не взе жертви е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.