България Север

„Северняците” атакуваха Гинес с 65 български хорà (галерия)

Във внушителния фолклорен концерт на открито с продължителност 1 час и 18 минути се включиха над 250 танцьори

Клубът за народни танци „Северняците” – Плевен кандидатства за рекорд на Гинес с изпълнение на 65 автентични хорà без прекъсване от всички фолклорни области на България. Събитието се състоя днес от 12,30 часа на централния градски площад „Възраждане”. Проектът е посветен на 10-годишния юбилей на „Северняците” и 55 години от рождението на неговия създател и ръководител Джейлян Демирев. Хореографът подчерта, че този проект е финансиран от Община Плевен със съдействието на търговска верига „Била”.

Общото времетраене на 65-те хора е 1 час и 18 минути.

Освен от Северняшката област бяха изпълнени танци от Тракийската, Шопската, Пиринската и Добруджанската фолклорни области. Танците стартираха с изпълнение на Право северняшко хоро, което е емблема за Северна България и завършиха отново с танц от нашия край – Влашко хоро от село Ореш, Свищовско. Във внушителния фолклорен концерт на открито се включиха общо над 250 танцьори, сред които и много деца, като основната група, която игра през цялото време без почивка, беше от 100 изпълнители. Никой от участниците не е професионален танцьор. Хората бяха обособени в отделни блокове и се пускаха в групи по 5-6 танца от различните фолклорни области.

Събитието беше записано от 3 камери и 2 дрона, които снимаха без прекъсване през цялото време в различни планове, а за регистрацията беше повикан нотариус Славомир Иванов. Събитието беше наблюдавано от специално тричленно жури, включващо фолклорните хореографи доц. Красимир Петров, доц. Петър Григоров и доц. Стефан Въгларов – доайени във фолклорното изкуство на България.

Натиснете тук за да видите презентацията.

Празникът на площада в Плевен продължава с български хорà и изпълненията на оркестър „Славяново“.

Материалът „Северняците” атакуваха Гинес с 65 български хорà (галерия) е публикуван за пръв път на Новини от Плевен – „BG Север“.