Интериор, Технологии

Телевизор на открито – какво трябва да знаем предварително?

Обещанията на синоптиците за слънчево и приятно време в съчетание с наближаващото Световно първенство по футбол ни карат все по-често да се замисляме за организирането на удобен ТВ кът в двора или на голямата тераса. Събирането около телевизора на открито през летните месеци е нещо страхотно, но позиционирането му навън често се превръща в затруднение особено, когато не е обвързано с предварително планиране.

С този материал имаме за цел да ви запознаем с детайлите, които съпътстват позиционирането на телевизор на открито и да засегнем най-често допусканите грешки, които лесно могат да развалят страхотната футболна вечер или спокойния уикенд на открито в двора.

Преди да започнем със същинската част, трябва да от отбележим, че този материал е насочен към онези от вас, които са решили да позиционират конвенционален телевизор на открито, а не специално предназначен за външни условия такъв. При специализираните телевизори за външна употреба е помислено за голяма част от нещата, които ще засегнем в тази тема. Цената им обаче е в пъти по-висока от цената на телевизорите за вътрешно ползване и смятаме, че освен в някои критични ситуации като целогодишно излагане на слънчеви лъчи /дъжд или позициониране около басейн, не е уместно да харчите такава висока сума.

За да сме максимално полезни, решихме да представим най-важното, което трябва да знаете, за да позиционирате правилно телевизора на открито в кратък наръчник, който показва стъпките, които се очаква да предприемете. Подредили сме стъпките по важност, така че ако не можете да изпълните всички от тях, то опитайте да покриете поне първите три, които са от съществено значение.

1. ИНСТАЛИРАЙТЕ ТЕЛЕВИЗОРА В СЯНКА

За да постигнете максимално добри резултати започнете от тук – инсталирайте телевизора в сянка. По този начин екранът няма да се конкурира със слънчевата светлина. При директна слънчева светлина LCD / LED панела на вашия телевизор със сигурност ще бъде в пъти по-трудно забележим, отколкото ако той е вътре в дома ви.  Освен това скрит под навес, телевизорът ще остане защитен, както от слънчевите лъчи, така и от появилия се от изневиделица дъжд.

 

2. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ВЛАГОЗАЩИТЕНИ КОНТАКТИ

Свързването на телевизора със захранващата мрежа е от изключителна важност, когато говорим за монтаж на открито. Променящите се метеорологични условия и повишеното количество на прах и влага са опасни за техниката и за вас самите. Когато обмисляте позициониране на телевизора навън, обърнете особено внимание на връзките с електричеството и източниците на видео съдържание. Препоръчваме ви да инсталирате влагозащитени контакти IP54 (защита срещу прах + защита от водни пръски от всички посоки).

3. ПОДДЪРЖАЙТЕ HDMI КАБЕЛИТЕ КЪСИ

HDMI кабелите не са проектирани да работят на големи разстояния. Така че, ако възнамерявате да свържете източник на видео съдържание, който е прекалено далеч от вашия телевизор, помислете за използването на така наречения HDMI Extender-и. Те ви позволяват да използвате дълъг CAT5 / 6 кабел, който с помощта на конвертори се преобръща в HDMI в двата си края. Имайте предвид, че повечето от тях поддържат само Full HD(1080p) резолюция. 

 

 

Ако искате да се насладите на картина с перфектни цветове и висок контраст и да извлечете максимума от всяко видео съдържание на открито, ще ви е нужно нещо повече от добро позициониране.

Ultra Black Elite от Samsung

Поставяйки телевизора на открито, голямото количество слънчева светлина със сигурност ще успее да компрометира качеството на изображението. Моделът Q9F от серията QLED на Samsung предлага нещо, което ще ви помогне да се справите с проблемните отблясъци.

Ultra Black Elite, част от Q Contrast Elite, предлага специална технология срещу отблясъци, която е приложена, както върху дисплея на телевизора, така и върху самия панел. Технологията поглъща голяма част от светлината и драстично намалява отблясъците, което от своя страна ви позволява да виждате картината такава, каквато е.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ

 

 

4. ПОМИСЛЕТЕ ЗА ДОПЪЛНИТЕЛНО ОЗВУЧАВАНЕ

Допълнителното озвучаване е задължително, когато говорим за висококачествено мултимедийно изживяване навън. Интериорът на вашия дом създава задоволително ниво на акустика, звука се отразява от стените, пода и тавана и всичко изглежда чудесно. Навън няма какво да отразява звука, а и на всичко отгоре, той трябва да се конкурира с шума на съвременния свят – трафика, косачката за трева и всички други подобни източници на шум. Заложете на висококачествени високоговорители и предварително помислете за тяхното позициониране.

5. ЗАЛОЖЕТЕ НА РЕГУЛИРАЩА СЕ СТОЙКА

Най-често телевизорът е закрепен за стената посредством стойка. Помислете за такъв модел стойка, която ще ви даде възможност за лесна смяна на зрителния ъгъл. Това ще е от голяма помощ в борбата със слънчевите лъчи и ще ви позволи да наместите телевизора, така че да предлага перфектно зрително поле, независимо дали го гледате от близкия бар или сте се разположили на голямата централна мебел.

 

6. ИЗПОЛЗВАЙТЕ ЗАЩИТНА КУТИЯ

Ако ви се налага да позиционирате телевизора на място, което крие много рискове, може да разгледате специално проектирани за външен монтаж кутии, които могат да предпазят телевизора ви от всички опасности, които крие монтажа му на открито като вода, топлина, мръсотия и дори кражба. Тези кутии са проектирани така, че да осигурят перфектна картина, докато защитават устройството от водни пръски, охлаждат го посредством вградени вентилатори и се грижат за всички кабелни връзки.

7. НАДСТРОЙТЕ ВЪТРЕ, ИНСТАЛИРАЙТЕ НАВЪН

Ако се нуждаете от нов телевизор за двора или големия балкон, то една добра идея е да използвате стария си телевизор от дневната, а на негово място да поставите нов. Съветваме ви да направите това, тъй като телевизорите, монтирани навън се износват малко по-бързо, в последствие на преките влияния на слънчевите лъчи, влагата и праха.

Новата серия висококачествени QLED телевизори от Samsung!

Новите QLED телевизори се отличават със зашеметяващ дизайн, изобилие от интересни нововъведения и картина, която завладява сетивата!  QLED предлага картина с милиард цветове, висок контраст, HDR от ново поколение, невероятна смарт функционалност и изключителния Ambient Mode.

Разработени ексклузивно от Samsung, наночастиците Quantum dots, които са вмъкнати в дисплея на телевизорите се грижат за голямата пикова яркост и подобрения цветови диапазон, с които се отличават QLED моделите. Другият голям плюс на частиците е, че те са неорганични, а това означава ярки и жизнени цветове в продължение на много, много години напред.

РАЗБЕРИ ПОВЕЧЕ