България Север

Габрово с 4 награди от ученически театрален фестивал

Валентин Петров от ОУ „Ран Босилек“, Първи министър в „Голият крал”

Две момчета и две момичета от Габрово получиха индивидуални награди от престижния театрален фестивал „Климент Михайлов“, който се проведе от 10 до 17 юни в Русе.

Веселин Маринов от младежки театрален състав ”Смехоранчета” при НЧ ”Св. Св. Кирил и Методий – 1928”, с ръководител Виктория Петрова, получи награда за главна мъжка роля – на Змея, в спектакъла „Змейова сватба” от Петко Тодоров.

Лилия Пашова, която играе Марта Билярката в същата пиеса, взе отличие за поддържаща женска роля. И Лилия е от ”Смехоранчета” при читалище ”Св. Св. Кирил и Методий -1928” в Габрово.

Мария Иваничкова от НАГ. Освен Министър на нежните чувства играе ролите на придворна дама, готвач, войник и учен

Индивидуална награда за поддържаща женска роля има и Мария Иваничкова от театрална школа „Котешката къща“, с ръководители Димо Димов, Надежда Петкова и Петко Петков за ролята на Министъра на нежните чувства в спектакъла „Голият крал” от Евгений Шварц.

„Котешката къща“ има още една награда – за поддържаща мъжка роля на Валентин Петров за ролята на Първи министър в „Голият крал”.

Пламена Желязкова от НАГ е Кралицата в „Голият крал“. Тя играе още гувернантка, шивач, войник и учен

22-рият национален театрален фестивал „Климент Михайлов“ е ежегодна проява от 2006 година и е наследник на провеждания преди това в Русе едноименен ученически театрален фестивал.

Форумът носи името на известния и обичан русенски актьор Климент Михайлов (1939-1984 г.), който работи непрекъснато и с огромна любов за приобщаване на младите хора към театралното изкуство.

Михайлов дълги години е водил театрални състави към Общинския младежки дом.
В тазгодишното събитие участваха 14 състава от страната и 9 от Русе.

Спектакълът „Голият крал” ще бъде показан пред габровска публика в края на този месец в Кукления театър.

СИП „Журналистика“, НАГ, 10 а клас

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730