Интериор, Технологии

Как да изберем телевизор? (Съвети при покупка в магазина)

Ако сте прочели един от първите ни материали от поредицата „Телевизора и интериора“ – Пълно ръководство: Колко голям телевизор да избера за своя дом?, навярно вече сте наясно с най-важния детайл от покупката на нов телевизор, а именно големината на неговия екран. Такава покупка обаче е обвързана с куп други особености, които често не разбираме, разбираме погрешно или изцяло пропускаме да съобразим.

Друго препятствие, което ни се налага да преодолеем при избора на нов телевизор е трудното ориентиране в магазина, което се дължи на няколко фактора като големия избор от моделите, възпроизвеждане на демо съдържание и пренасищането с информация.

За да внесем така необходимата доза светлина по най-значимите въпроси, решихме да направим този материал, в който да ви представим нещата на разбираем език. В редовете по-долу ще ви запознаем с основните аспекти от хардуера, софтуера и дизайна на един телевизор и какво е важно да знаете за всеки от тях, така че да успеете да направите адекватен избор, който ще е точно това, от което имате нужда – нито повече, нито по-малко!

 

Технология на екрана

LCD, LED, OLED, QLED? Какво всъщност се крие зад всички тези съкращения и коя е технологията, в която наистина си струва да инвестираме? Ще пропуснем остарелите LCD и LED технологии, тъй като при тях всичко е ясно – екрана е изграден от течни кристали, създаващи цветовете, които трябва  да бъдат допълнително осветени (при LED от светодиоди, а при LCD от флуоресцентни лампи). Ако искате наистина зашеметяваща картина, то по-добре се фокусирайте върху QLED и OLED екраните.

Екраните на OLED телевизорите са излъчващи, което означава, че всеки пиксел има своя собствена светлина и ако някой от тях е изключен, той не излъчва и следователно остава черен, което от своя страна създава перфектни черни цветове и високи нива на контраст.

QLED екраните са базирани на LCD технологията, но въпреки това качеството на картината е толкова добро, колкото е и при OLED телевизорите. Това е възможно благодарение на малките молекули (квантовите точки), които излъчват цветна светлина, когато бъдат осветени. Тези квантови точки се намират във филм, оформящ един от многото слоеве, от които е изграден QLED екрана.

Въпреки че са две съвсем различни технологии, те се борят за приза „Най-добър екран“ и определено през 2018 година QLED технологията на Samsung взима голяма преднина. QLED моделите постигнаха най-високата яркост на панела със стойности между 1500 и 2000 нита. Разликата е огромна, когато имаме предвид, че OLED достига до около 1000 нита. Освен това високата яркост по никакъв начин не разваля цветовото предаване, напротив – QLED моделите са запазили на 100% възпроизвеждането на цветовата гама DCI-P3.

 

Форма на екрана

Предлаганите от всеки производител телевизори с извит екран са все по-достъпни и може би сте си задавали въпроса „Имам ли нужда от такъв телевизор?“.

Макар че до голяма степен извитите екрани са маркетингов трик за привличане на клиенти, този тип екрани имат своите предимства в някои определени ситуации.

На първо място, при извитите екрани се постига по-голяма дълбочина на образа. Някои хора дори споделят, че при първоначалното гледане на извит екран, картината им се струва като тази от 3D телевизор. Това е така, тъй като извитият екран прави изображението да съществува на няколко дълбочини и реално картината разполага с физически преден план и фон, подобни на тези, които очилата и технологиите създават в 3D екраните.

Другото предимство на извитите екрани е намаленото или по-точно казано разсеяното отразяване на светлината. При извития екран е много по-малко вероятно светлината да достигне екрана и да се върне директно на зрителя, тъй като кривата на екрана я насочва в различна посока.

 

Smart

Няма да ви съветваме да изберете телевизор, който е Smart, тъй като е почти сигурно, че ще го направите. Smart функционалността на телевизора ви да дава неограничени възможности, огромен избор от източници на съдържание и куп други предимства. Това, което е важно относно смарт функциите е платформата или така наречената операционна система на телевизора.

Голяма част от производителите използват като основа операционната с-ма Android, предлагаща огромен набор от допълнителни приложения за инсталиране, което се явява, както предимство, така и недостатък.

Предимството е ясно – имате избор от програми, игри и услуги, но погледнато от друга страна, това изглежда като недостатък, тъй като това е телевизор, не таблет или телефон. Телевизорът е предвиден за гледане на видео съдържание, а целият хаус, който се създава от допълнително инсталираните приложения, често натоварват потребителския интерфейс, обърква и затруднява работата с телевизора.

Други производители залагат на операционни системи, които са собствена разработка. Впечатление прави Tizen OS. Linux базираната операционна система е изключително лека, динамична и лесна за използване. Тя също предлага набор от допълнителни приложения за инсталиране, но те са далеч по-малко, събрани в изчистена селекция от най-нужните услуги, които всеки потребител лесно може да инсталира, настрои и използва. Друга отличителна черта на платформата е това, че тя идва с еднаква функционалност, без значение дали сте избрали телевизор от ниския ценови клас или сте заложили на премиум модел.

 

Дистанционно управление

Дистанционното управление е последният елемент, който ще разгледаме в днешния материал, но не и по важност. Дистанционното е инструментът, чрез който комуникирате с вашия телевизор, а добрата комуникация винаги е била от съществена важност. Истината е, че всеки производител използва различен подход що се отнася до дистанционното управление – някои залагат на много бутони, други на въздушни мишки, а трети на семпли и лесни за ползване решения.

Дистанционното управление One Remote от Samsung е нашият фаворит. То няма много бутони, няма и функция за въздушна мишка, но е едно от най-лесните за използване дистанционни, които сме виждали. Дистанционното е малко, леко, без много шарени бутони и въпреки това може лесно да започне да изпълнява пълната функционалност на всички периферни устройства, включени към вашия телевизор. Така например не е нужно да имате 3 различни дистанционни – за телевизора, за озвучителната система и за ТВ бокса. Да, дистанционното може да изпълнява пълната функционалност на голяма част от боксове на българските доставчици на цифрова телевизия.