България Север, Общество

Еньовден на Етъра

снимка: АЕК “Етър”

снимка: АЕК “Етър”

Еньовден е голям летен празник, чието народно честване отразява връзката му с деня на лятното слънцестоене – един от най-важните астрономически преломи в годишното време. В основата на празника стои култът към слънцето. Според народните вярвания от този ден то захожда към зима.

Тази година Еньовден в Етъра ще се отпразнува на 23 юни, неделя. Със слънчевия култ се свързват редица обреди за този ден – посреща се изгрева и се гадае по сянката на човека за здраве и живот през годината; хората се окъпват в реките и езерата, като се вярва, че в тях преди да изгрее се е изкъпало слънцето и по този начин водата е придобила целебна сила; палят се огньове, които в народните представи се явяват като проекция на небесната (слънчевата) топлина и светлина.

Подобно на Гергьовден и на Еньовден е характерно обредното търкаляне в сутрешната роса за здраве.

В нощта срещу Еньовден различните билки и треви придобиват най-голяма лечебна сила, която изчезва с изгрева на слънцето. Ето защо в много ранни зори млади и стари тръгват по полето и горите да берат. Събраните в този ден билки са най-различни, но между тях е най-важна еньовче.

Еньовският венец е голям, колкото да се провре човек през него. Той се увива на зелена черничева пръчка, но може и на ябълкова или крушова, като билките се връзват на нея с червен конец. Вярва се, че билките на венеца трябва да са 77 и половина, колкото са болестите и когато се провре човек през него, те няма да го закачат през годината.

Еньовските китки са малки цветни букетчета. Обикновено се правят толкова на брой китки, колкото са членовете на семейството, като ги наричат и ги оставят през нощта навън под стрехата или на покрива. Сутринта по това, дали китката е свежа или не, гадаят за здравето на този, на когото е наречена. Еньовските китки и венци се пазят през цялата година и макар и изсъхнали, се използват за лекарство.

Във връзка с големия летен празник Архитектурно – етнографски комплекс “Етър” обявява конкурси за Еньовденски венец и за Еньовски момин венец и китка. Това съобщи Петя Бонева от Музея на открито.

Крайният срок за представяне на образците е 23-ти юни до 10,00 часа в АЕК „Етър”. Председателят на Съюза на билкарите – Емил Елмазов и специално жури от музея ще разгледа и обяви победителите в традиционните конкурси. Предвидени са парични награди за най – добрите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730