България Север, Общество

Спипаха двама бракониери с близо половин тон риба

Снимка: Пресцентър ОД на МВР - Габрово

снимка: Пресцентър ОД на МВР – Габрово

Близо половин тон незаконно уловена риба иззе габровската полиция, като по случая са задържани двама мъже, информираха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР – Габрово.

В сряда, в рамките на специализирана акция по противодействие на престъпленията, свързани с бракониерството, в района на язовир „Христо Смирненски” край Габрово били задържани двамата габровци, с инициали Н. Д. /36 г./ и И. К. /36 г./. Мъжете били заловени в ранните часове на деня, в местността „Струговете”, докато товарели уловената с хрилни мрежи риба в „Дайхатсу Фероза”.

Уловът надвишавал значително определените за любителски риболов количества – иззети били 425 кг. толстолоб, 4 кг. шаран, 10 кг. сом, 18 кг. каракуда, 5 кг. бяла риба, както и 800 м. хрилни мрежи, надуваема лодка и екипировка.

fish-2

снимка: Пресцентър ОД на МВР – Габрово

Операцията е осъществена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност”- ОД на МВР, на Северно централно държавно предприятие и  РДГ – Велико Търново.

Извършителите били задържани за срок до 24 часа. Двамата вече са осъждани за същото престъпление, като за И. К. деянието е извършено в рамките на 4-годишния изпитателен срок на наложено му през 2011 г. наказание „лишаване от свобода за срок от 1 година”. Същият има и ограничение „лишаване от право да извършва стопански и любителски риболов”.   По случая е започнато досъдебно производство по чл. 238, ал. 1, буква “А”, предлож. Четвърто от НК. Уведомена е Районна прокуратура – Габрово. Иззетата риба се съхранява съобразно санитарните изисквания и предстои да бъде дарена на социални домове.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730