България Север

Елховските полицаи оборудвани с таблети за онлайн проверки

tabИ елховските полицаи вече са въоръжени с таблети. От няколко седмици миникомпютри, наред с дрегерите и радарите, носят почти всички дежурни екипи по контрол на движението.

С помощта на новата модерна техника полицаите ще проверяват в реално време за валидна застраховка „Гражданска отговорност“, а също документите на шофьора и автомобила.

При въвеждане на регистрационния номер на превозното средство униформените за секунди ще установяват докога е валидна полицата му и при кой застраховател е издадена.

Таблетите са свързани и с информационна база данни, в която може да се извърши справка за това дали дадена кола има неплатени глоби, дали е издирвана, валидна ли е винетката й.

Полицаите ще могат да проверяват не само автомобилите, които отбиват, но и преминаващи превозни средства. Така ако системата им светне в червено, те ще подават сигнал на другите дежурни патрули, за да бъде спрян нарушителят.

Първите в България таблети за онлайн пътен контрол бяха въведени в експлоатация в края на април. Полицаите ги получиха на официална церемония от президента Росен Плевнелиев, министъра на вътрешните работи в служебния кабинет Петя Първанова и главния секретар на МВР Калин Георгиев.