България Север, Общество

Депутатите нямат право на неплатен отпуск

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2013 — Gabrovo News. All Rights Reserved

В чл.91, ал.2 от Правилника за дейността на Народното събрание е забранено изрично, с текст, че народните представители не могат да ползват неплатен отпуск. Това, че някои народни представители отсъстват от заседанията на Народното събрание представлява нарушение на този текст в Правилника и в този случай, ако има работодател той би трябвало в продължение на тридневно нарушение на този текст да уволни тези депутати. Народните представители нямат право на неплатен отпуск. Това заяви в понеделник кметът на Габрово през периода 1995 г. -1999 г. Николай Дачев по време на срещата на протестиращи с народни представители, състояла се при областния управител, където двете страни се споразумяха за работна среща – дискусия на 13 юли.

Думите на Дачев бяха пояснени от народния представител от Коалиция за България Йордан Стойков, който единствен от четиримата депутати от област Габрово присъства на срещата, като обясни, че народните представители могат да ползват неплатен отпуск от мястото, където са работили допреди встъпването им в длъжност за времето от мандата им, докато като депутати нямат право на неплатен отпуск.

Николай Дачев направи предложения за промени в Конституцията, които да дават възможност при такова нарушение в продължение на 12 последователни отсъствия да се счита, че се прекратяват пълномощията на даден депутат. Според него един депутат трябва да може да бъде отзован с референдум с 200 000 набрани подписа на гражданите.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730