България Север, Общество

Областният управител посрещна гости от Русия

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Началникът на отдел „Подпомагане на руските училища” към агенция Россътрудничество на Министерство на външните работи на Руската федерация Наталия Чередниченко и водещият експерт в поддръжката на руски език Олга Василевна се срещнаха с Областния управител Николай Григоров. Целта на визитата бе запознаване с практиката за изучаване на руски език в детските учебни заведения в габровска област, както и перспективите за разширяване на възможностите за изучаване на руски език.

Гостите от Русия са на свое първо официално посещение в България, като основна тяхна задача е установяване на контакти с български институции, информираха от областната администрация.

Областният управител приветства идеята и сподели, че застава зад инициативата на тяхното правителство. Николай Григоров изрази мнение, че изучаването на руски език е необходимост, не само защото имаме толкова близки точки с Русия и минало, което ни свързва, а и от съвсем практическа гледна точка.

“Все повече се засилва сътрудничеството между двете държави, така че е владеенето на руски език не е само богатство, а необходимост”, заяви областният управител и допълни, че област Габрово има подписано споразумение за сътрудничество с Уляновска област, което е добра основа, в случай че е нужна държавна подкрепа за инициативата.

От своя страна експертите предоставиха възможностите за кандидатстване по програми за стаж на български учители в Русия, както и за участие на ученици в летни лагери, където в приятелска среда може да се общува и да се провеждат интелектуални занятия на руски език.

В случай, че се постигнат договорености училищата, където се изучава руски език, ще могат да получават методическа, специализирана и художествена литература на руски език.

В края на срещата областният управител изрази надежда следващата визита да е свързана с решаване на конкретни вече въпроси за сътрудничество на тази база и пожела на гостите да се чувстват като у дома си по време на престоя им в България.

Срещата беше организирана от координатора на Национално движение „Русофили” – Габрово като участие взеха и представители на Национално движение „Русофили”, уточняват от областната администрация.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730