България Север, Общество

Екологично интелигентни с Узана Поляна Фест 2013

uzana 2013Третото поредно издание на зеления фестивал УзанаПолянаФест ще събере съмишленици на зелените идеи, представители на бизнеса, биопроизводители и творци между 12 и 14 юли в местността Узана край Габрово.

Темата на тазгодишното издание е екологичната интелигентност и това как да възпитаваме интелигентно отношение към природата и ресурсите, които тя ни предлага.

Фестивалът е насочен към предприемачи с отговорно отношение към природата, биопроизводители, потребители с осъзнато поведение към екологичните проблеми и промени в света, институции и организации, които се грижат за опазване на околната среда.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

„На какво ни учи природата” е темата на обявения конкурс за есе във връзка с УзанаПолянаФест. Участниците в него трябва да бъдат студенти и да подготвят текст с обем до 1000 думи, който може да бъде придружен и от допълнителни аудио – визуални материали. Наградата на конкурса е участие в Лятна академия „Обучение за бъдещето”, която се провежда на палатков лагер „Магията на Витата стена”, с. Здравковец, Габрово.

Особено внимание ще бъде отделено на децата, за които ще бъде създаден специален детски център. Активностите, които са подготвени за малките посетители на УзанаПолянаФест имат за цел не само да ги забавляват, а и да ги стимулират да мислят за околната среда по нов и устойчив начин.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Младите участници в събитието ще бъдат въведени в темата на фестивала чрез „Био игри“. Така наречените „игри на живота” са замислени като занимания за деца между 4 и 9-годишна възраст и работилници за тийнейджъри между 9-18 години по природни науки. В сферата на природознанието и биологията ще могат да се развихрят всички участници, а фокусът ще е върху креативността и свободата да се експериментира, без притеснение от грешки.

’Център за приобщаващо образование’’ ще предложи на децата ателие за приложно творчество за глобално гражданство „С ръце и сърце около света”. Ателието ще „разходи” малчуганите из далечни страни по света, като ще им даде възможност да изработят артефакти от далечни страни като – Танграми от Китай, Крилати коне от Непал, рисуване с точки от коренното население на Австралия, Окото на Бог от Латинска Америка, мозайка от хартия със знамето на африканска държава и др.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Най-младите участници във форума и техните родители ще имат и уникалната възможност да участват в ритъм сесия. Свирейки на барабани, под вещото ръководство на Мартин Иванов ще се включат своеобразен ритуал на свързване не само помежду си, но и с природата.

Един от участниците тази година във фестивала е Енергийна Агенция – Пловдив, която ще Ви отведе на вълшебен веломаратон с всички горски животни от книжката „Веломаратон“. Всяко дете ще има възможност да разкаже своята велоприказка по време на детското четене „ВелоПриказки за деца и възрастни“.

В УзанаПолянаФест ще се включи и Черноморски енергиен клъстер. Темата на събитието ще бъде пряко свързана с уличното осветление. Ще бъдат представени информационни материали и модел на уличен стълб с LED осветително тяло и фотоволтаично захранване.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Ще бъдат показани техники за извличане на мед и събиране на цветен прашец от Сдружение за биологично пчеларство. Посетителите ще имат възможност да видят и демонстрационен кошер за наблюдение на движението и поведението на пчелите .

Център Идея Вита ООД ще запознаят посетителите на Узана с техниката Боуен (холистична терапия, която настройва тялото да се самолекува или по друг начин казано – връща го към “първоначалните настройки”). Центърът ще представи и ателие за практикуване на Дервишки танци.

Фондация ТАЙМ пък е подготвила симулационна игра HOMORESPONSABILIS. В нея различни отбори играят ролите на фирми, работещи на международния пазар с тропическа дървесина – доставчици на дървен материал, производители на мебели и търговци. В играта се залага на активната педагогика за предоставяне възможност на учениците да развият умения за предприемачество, размисъл и оценка.

tupani_i_gaidi_17192204

снимка: Община Габрово

За приятната атмосфера на събитието ще се погрижат едни от най-обичаните български групи и изпълнители – Остава, които миналата година отбелязаха 20 години на музикалната сцена, любимецът на публиката Рафи и нео фолклор формацията Bom Bok Orchestra.

УзанаПолянаФест 2013 се организира от Фондация „ТАЙМ – екопроекти”, благодарение на финансовата подкрепа на Министерство на околната среда и водите чрез Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Фестивалът се осъществява с подкрепата на Община Габрово и Българското национално радио.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730