База Данни Картини

Роднини пращат български деца да просят в Солун

Crimes.bg

От благотворителната организация „Арис“ притеснено алармират, че стотици деца стават жертва на трудова експлоатация по улиците на Солун като са принуждавани да мият стъклата на минаващите по улицата автомобили и да просят.

В началото на 2013 година 11-годишната Маргарита Николова от България е блъсната от автобус в Солун. По-късно става ясно, че това не е просто инцидент при пресичане, а детето се е занимавало с миене на стъклата на минаващите автомобили.

Пред австрийския вестник „Ди Пресе“ социален работник заявява, че около 400 деца са въвлечени в мрежата за печелене на пари само на територията на града. Сред тях са много българчета, предимно от ромски произход, както и деца от Румъния и Албания. Обикновено малолетните са изпращани от загрижените си роднини в Гърция, за да разботят през лятото или за постоянно.

Много малък е броят на отвлечените деца, които работят и не ги принуждават да проституират, а да мият прозорци и да просят, според организацията.

Според думите на Йоргос Мосхос, който е гръцкият омбудсман за децата, над 100 000 деца са трудово експлоатирани само в Гърция за момента.

Автор: Роднини пращат български деца да просят в Солун„>Crimes.bg