България Север, Общество

Жилещ хумор за Празника на Стършела в Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Провокативно, иновативно и забавно ще бъде финалното събитие по проекта „Габрово-индустрия за нова градска култура”, който Община Габрово реализира в продължение на две години. Това уверяват от местната общинска администрация. В понеделник, 5 август, от 17.30 ч. огромен стършел ще се впие във фасадата на Дома на хумора и сатирата в Габрово и ще се засели там окончателно.

Гостоприемните габровци ще го посрещнат за добре дошъл с музика и танци. В специалната програма всички гости ще могат да се запознаят с магията на екзотичните индонезийски изпълнители от остров Бали, а в концертната част ще видим и чуем звездата от „Гласът на България“ – Красимира Иванова.

Освен стършела и неговото голямо жило, остро като перото на писател и опасно като човешки език, гостите ще бъдат приятно изненадани и с обновената част от входа на Дома на хумора и сатирата. Напълно в духа на целия проект, в който резултатите се измерваха с усещания, екипът на проекта иска да премине през финалната линия – с усещане за празник.

Ето и кратката равносметка: смях и настроение от два карнавала – един Карнавал по никое време – през октомври и един, който се случи точно на време – през месец май. Провокирани размисли и страсти пред мултифункционалната арт инсталация „Спирката“, обещание за споделени емоции и наслада от всичко, което ще се случи на сцената на амфитеатралната трибуна, създадена в рамките на същия проект.

И още – работилници, в които с вдъхновение и любов се произвеждаше изкуство в почти индустриални количества. Празници по кварталите за загрявка преди карнавала, две ретроспективни изложби в зала „Възраждане”, подредили карнавалните спомени на един град в колажи, закупена озвучителна техника, с която всяко събитие звучи още по-добре…

Едно е сигурно, „Габрово-индустрия за нова градска култура” загатна някои добри посоки в развитието на емблематичните за града ни хумор и сатира, и е доказателство, че културата е индустрия – креативна, зареждаща, екологично чиста, възпитаваща, носеща сила и енергия, достатъчни за да променят едно място, и да дадат на жителите му красиви усещания.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730