България Север, Общество

Реставрират паметника на Априлов до месец

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

По препоръка на главния архитект паметникът на Васил Априлов в Габров ще бъде рехабилитиран през периода септември – октомври. Това стана ясно от отговора на кмета на Габрово Таня Христова, съобщен по време на редовната сесия на Общински съвет – Габрово, по отношение на въпрос, свързан със състоянието на паметниците на Васил Априлов и Ран Босилек в града.

Кметът Христова информира местните парламентаристи, че е направен оглед на паметника на Васил Априлов, извършен от специалисти още в края на 2012 година, с оглед да се прецени състоянието му и да се набележат необходимите дейности за предприемане на рехабилитация, а също така да се направи остойностяване на тези дейности и да се предвидят средствата за съответните инициативи, в рамките на Бюджет 2013.

“Това е направено и в Бюджета на второстепенен разпоредител Култура. Има заделени 3 000 лева за поддръжка на паметници. От тях 2500 лв. са предвидени за паметника на Априлов и 500 лв. за други паметници, и непредвидени ситуации. Тъй като рехабилитацията на паметника трябва да се извърши в рамките на календарната година е предвидено тя да се случи в периода септември – октомври, когато температурите са по-ниски и подходящи за изпълнението на тези дейности, с оглед характера на използваните материали, необходими  за заздравяване на бронзовата стъпка на Априлов, при фугирането на фугите в гранитния пиедестал и под него”, заяви кметът Христова.

По отношение на липсващите букви на паметника на Ран Босилек Таня Христова подчерта, че те са възстановявани два пъти през последните години и сега са възстановени за трети път – на 20 август 2013 година, но за жалост малко след тяхното поставяне биват обект на посегателство.  Кметът заяви още, че вандалските прояви са ги провокирали да вземат решение за изсичане на буквите на паметниците в самия каменен постамент, за да може по думите на градоначалника “те завинаги да бъдат опазени”.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730