База Данни Картини

Присъдата на Вальо Бореца провалена заради семейство на полицай и съдийка

Валентин Янев-Бореца е отървал присъда от 5 г. заради семейство на полицай и съдийка.

ГДБОП арестува Валентин Янев-Бореца през 2012 г. Причините са изнудване на негов съдружник и заплаха за убийство. Като ръководител на спецченгетата работи комисар Чавдар Георгиев.

По стечение на обстоятелствата в съда бандитът се изправя пред съдия Мариета Неделчева, съпруга на Георгиев. Адвокатите на Валентин Янев настояват за отвод заради роднинската връзка между двамата, но магистрата не го прави. Според нея съпругът ѝ няма да повлияе на решението.

Присъдата по делото за рекет срещу Бореца идва през октомври 2012 г. Янев е осъден на 5 години, защото  принудил съдружника си Димитър Велев да му даде 3800 лв., като деянието е придружено със заплаха за убийство. Адвокатите на Янев обжалват и в началото на 2013 Апелативният специализиран съд изцяло отменя присъдата от 2012г.  и връща делото за рекет за ново разглеждане. Мотивите са, че е възможно да съществува предубеденост от страна на М. Неделчева. Втората инстанция е категорична, че съдийката е трябвало да си даде отвод.

Така на 1 април 2013 г. Вальо- Бореца е освободен и от ареста, където прекарва около година.

Валентин Янев е свързван и с други нарушения на закона. Срещу него има още  едно дело за взломна кражба от дом в София през 2002г. През март 2012г. е оправдан по него. Но три месеца след оправдателната присъда той отново е арестуван. Обвинен е като лидер на групата за мокри поръчки и грабежи Новите килъри, както и за извършването на две убийства.

Освен Вальо Бореца другият посочен от прокуратурата лидер на групата е кикбоксьорът от Монтана Мартин Антов. Той наследил Бореца след арестуването му в началото на 2012 г. Арестувани са и още няколко души.

Те са обвинени за убийствата на Джиджи – люлински касоразбивач, през януари 2009 г. и на Кочо Михайлов през април 2010-а.

На престъпната група се приписват и няколко грабежа, извършвани когато лидерът Бореца бил в ареста. Един от тях е въоръженият обир на касиерка на ОББ в София от 5 април 2012г. Тогава те отмъкват 215 хил. лева.

Автор: Присъдата на Вальо Бореца провалена заради семейство на полицай и съдийка„>Crimes.bg