България Север, Общество

XI Международен панаир на народните занаяти в АЕК “Етър”

Etyr panairСъпътстващо събитие на Панаира е Международната научна конференция „Народните занаяти – минало, настояще и бъдеще. Тя е девета поред и се проведе на 4 и 5 септември. Историци, краеведи, етнографи и други от страната и чужбина представиха на тазгодишната конференция 36 изследвания, 3 от които бяха чуждестранни. От началото досега са участвали  246 научни разработки на различни специалисти в областта на археологията, праисторията, средновековието, възраждането и по-новата история. Имаше участници от Румъния с тема за текстила в област Сибиу, от Гамбия и от Македония. Бяха представени занаятите и домашните занятия в Шипка, Шумен, Исперих, Югозападна България, Пловдив, Чипровци, Троян, Трявна, Централен Балкан и много други като. Участваха видни имена като доц. д-р Людмила Китипова-Попова от Пловдив, доц. д-р Екатерина Керемидарска от Кюстендил, доц. д-р Ангел Гоев – директор на АЕК „Етър“, доц. д-р инж. Елена Захариева от Габрово,  д-р Ирина Крумова от Шумен и други. Беше отпечатан XIII том от миналогодишната конференция.

            nadprevaraНа 4 септември от 13.30 ч. започна Майсторската надпреварадървостругарство“.  Сили в нея ще премерят четирима майстори дървостругари – Димитър Димитров от Габрово, Иво Стоянов от Габрово, Стефан Лавчиев от Троян и най – младият сред тях – Христо Пеев от Габрово, който е само на 20 г. Почти всички те са потомствени майстори. Стефан Лавчиев  сам се е научил на занаята, занимавал се е професионално 10 години, а сега това му е хоби. Христо Пеев е шесто поколение майстор дървостругар и е учил занаята в Национална гимназия по приложни изкуства в Трявна. По регламент майсторите трябва да изработят 2 предмета – единият е задължителен като целта е максимално да се доближава до оригинала и тази годиан това е захлупци /гаванка с капак/. Майсторите сами избират какъв да бъде вторият им предмет.

            Във „Вечерта на майстора“ ще бъде обявен победителят, който ще получи голямата награда – „Сребърна хлопка“, право на собствена изложба – базар по време на Панаира през следващата година, парична награда и почетен диплом.

Прочети цялата