България Север, Общество

SOS Детските селища дават шанс за истинско детство на децата в риск

снимка: president.bg

снимка: president.bg

Президентът Росен Плевнелиев беше гост на отбелязването на 20-годишнината от създаването на първото SOS Детско селище в България. С посещението си на Детското селище в Трявна държавният глава заяви подкрепата си и изрази признателност за постигнатото за две десетилетия от екипа на Сдружение SOS Детски селища България в подкрепа на деца в риск, информираха от пресслужбата на президентството.

SOS Детското селище в Трявна е открито през 1993 г. и предоставя възможност за отглеждането и възпитанието на 72 деца. Процентът на успешно реализиралите се деца от селището в Трявна е най-висок спрямо другите места от същия тип в Европа.

„Семейството на SOS Детски селища в България дава възможност на децата в риск да имат истинско детство, като в същото време им помага да се научат на самостоятелен живот“, обърна се президентът към домакините на тържеството и ги посочи като пример за правилна грижа за най-уязвимите и нуждаещи се деца в системата за закрила на подрастващите.

Държавният глава подчерта, че дейността на Сдружението е в синхрон с държавните политики за деинституционализация и с водещите световни и европейски практики. „Ролята и приносът на приемните майки за положителното развитие на децата в SOS Детски селища не е просто професия, а житейска мисия и призвание“, посочи още Росен Плевнелиев.

Функционирането на SOS селищата в България обхваща целия кръг от грижи за децата у нас – грижата за най-малките в SOS Детски селища, подкрепата за подрастващите в SOS младежки домове и в Центровете за обществена подкрепа, които работят за превенцията на деца в риск от загуба на родителски грижи.

Президентът поздрави младите хора с началото на новата учебна година и им пожела успех.

В двора на SOS селището държавният глава посади дръвче – българска ела – в рамките на кампанията „Аз подкрепям възстановяването на Великата българска дъбова гора“, която се провежда под негов патронаж. „Дървото символизира живот, могъщество,  дълголетие, щедрост, търпение и покровителство. Тобва е всичко, което олицетворява и SOS Детското селище в Трявна”, заяви още президентът Росен Плевнелиев.

„Когато българите имат кауза и когато застават зад нея, резултатите са исторически“, заяви държавният глава пред журналисти по повод предстоящите на 22 септември чествания на 105 години българска Независимост. „Българският народ не е разединен и всеки, който се опитва да го разделя, няма да успее“, категоричен беше президентът.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата