База Данни Картини

Как всъщност влияе сексът на представянето в спорта при мъжете?

Georgia's Lobjanidze tackles France's Clichy during their 2014 World Cup qualifying match at the Stade de France stadium in Saint-Denis

Georgia's Lobjanidze tackles France's Clichy during their 2014 World Cup qualifying match at the Stade de France stadium in Saint-DenisОт Древна Елада до модерния свят съществува вярването, че сексът преди спорт може да се отрази негативно на представянето при състезание. Но дали това наистина е така?

Мениджърът на Роки Балбоа – Мики веднъж отбелязва „жените отслабват силата на крааката“. Произходът на това схващане произхожда от идеята, че спермата съдържа вещество от гръбначния мозък (според древните гърци) или божествена енергия (според китайската медицина).

В 1 век след новата ера, гръцкият доктор Аретеус стигнал до извода, че мъжката сила се запазва при задържането на семенната течност.

2 000 години по-късно е странно да слушаме, че атлети и треньори постоянно повтарят това твърдение отпреди 2 века. През Световното първенство по футбол през 1998 година, английският треньор Глен Ходъл, официално забранил на играчите от отбора си да имат сексуални контакти докато траят турнирите – един месец.

За съжаление на играчите, месецът на изтощение от непрекъсната игра бил съпътстван и от абсолютна липса на секс. Но не само треньорите държат на подобни практики. Много атлети се поставят в състояние на абстиненция, увеличавайки нивата на стрес в организма си преди състезание, вярвайки че така помагат на себе си.

Въпреки, че изглежда странно цялата енергия да намалява значително заради липсата на чаена лъжичка сперма, някои атлети се подлагат на умишлено въздържание, за да засилят спортната си злоба и желание за победа на всяка цена.

Марти Ликъри, бегач на 1 500 метра и една миля казва „Сексът те прави щастлив. Щастливите хора не бягат една миля за 3:47 минути.“ Поради тази причина боксьорите и атлетите избягват секса месеци преди състезание.

Но какво мисли науката по въпроса? Не е изненадващо, че има съвсем малко научни изследвания върху ефекта на секса върху представянето в спорта.

От една страна това не изглежда като сериозна тема за проучвания и от друга, трусно е да

От една страна, то не се разглежда като обект за сериозно изследване, а, а от друга, е трудно да се наложи строгият контрол, необходим за щателни проучвания – как човек се гарантира, че всеки участник изпълнява своята сексуална активност при същата продължителност и същата интензивност всеки път?

Аз знам само за четири проучвания – включително и едно, свързано с каране на велосипед – че са се опитали да научно да проучат на въздействието на секса върху  спортните постижения; Интересното е, че всички са изследвали мъжката роля (въпреки участието на жените в секса!).

Тези проучвания са изследвали фактори, вариращи от шест дни от сексуално въздържание до секс в нощта преди състезанието, и всички са заключили, че сексът няма вреден или полезен ефект върху постиженията в спорта.

Докато сексът сам по себе си е малко вероятно да бъде проблем за спортистите, честият секс може да бъде! Добре известен факт е, че лишаването от сън и алкохолът / употребата на наркотици/ могат да повлияят на спортните постижения.

Въпреки това е ясно, че в спермата няма божествена енергия и нормалното водене на сексуален живот преди състезание няма да се отрази зле на спортистите.

Оригиналната статия: Как всъщност влияе сексът на представянето в спорта при мъжете?Sexnovini.com.

Прочети цялата