България Север, Общество

Домът на хумора и сатирата се насели с клоуни

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Музеят Дом на хумора и сатирата открива есенния цикъл от програмата си с изложбата „Клоунът“. От днес, 3 октомври, до 30 ноември в зала 3 ни предстои да се озовем в омагьосващия свят на човека с бяло лице и огромна усмивка – в света на клоуна.

Какви асоциации предизвиква у Вас думата „клоун”? За детство, за безгрижие, за трепетната среща с цирка или за уличните карнавални дефилета? С възрастта и „нашият” клоун става друг: вече не е само забавен, вече забелязваме тъгата в очите му, тайната сълза, срещаме го на необичайни места, изправен сред човешкия поток от сериозни и тъжни хора, напрегнат и май неуспяващ да събуди усмивката ни.

Защо ни се струва, че най-веселият човек на земята, нашият приятел от детството, е друг? Още и много други въпроси ще си зададем, докато разглеждаме над 80-те творби на 64 автори от 15 държави. В подбора на творци за изложбата, формати, техники и изобразителни средства на предложените произведения личи индивидуалния подход на уредниците от Дома, обединили усилията си по темата. Сред показаните платна, графики, рисунки и пластики ще открием имената и на български класици (Наум Хаджимладенов), и на майстори от миналия век или наши съвременници (Ив.Кирков, Асен Грозев, Юри Буков, Румен Гашаров, Никифор Русков, Христо Панев, Анжела Минкова, Ставри Калинов, Кръстьо Тодоров, Галина Павлова; Галина и Валентин Караваеви, Михаил Сажаев, Ерньо Тот, Серджо Кавалерин). Ще си припомним и творби на наши съграждани (Милена Матева, Дянко Колев), както и на носители на различни награди от Международното биенале. И Чарли Чаплин е тук, и Марсел Марсо – все знакови личности в големия клоунски свят.

За някои от представените автори клоунът има семейство – клоунско, разбира се (Боряна Костова, Ерньо Тот), в семейството може да има и …любовен триъгълник (Игнат Игнатов). Клоунът е като нас, казва ни кубинецът Едуардо Миньос Бакс в своя цикъл, има си наследник („Клоун със сина си”).

Срещата с клоуните от едноименната изложба в зала 3 на Музея „Дом на хумора и сатирата” ще ни очарова с багрите, формите и визуалните откровения на художниците, посветили творческите си импулси на вечната тема за маскирания смешно-тъжен човек. А той, клоунът, може и да успее да ни разсмее в нашето все така сериозно време – и астрономическо, и социално, и политическо…

Източник: Община Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата