България Север, Общество

Изясняват случая с починалото бебе в Габрово

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

“От 27 септември, когато разбрах за смъртта на бебето и за състоянието на родилката съм информирала Регионалната здравна инспекция в Габрово, като поисках проверка по случая.” Това заяви на пресконференция директорът на МБАЛ “Д-р Тота Венкова” – Габрово Нели Савчева пред местни и национални медии. Повод за срещата с журналистите бе неприятният случай, при който новородено дете почина няколко часа след раждане, а дни по-късно почина и самата майка.

Освен поисканата проверка от директора на областната болница в Габрово д-р Савчева информира, че  са издадени заповеди случаят да се разгледа на клинико – патологична среща, заедно с цялата документация, като ще бъде сформирана комисия, за цялостната медицинска документация по случая, да се провери хигиенното състояние в отделението, документацията и вътрешните алгоритми. След смъртта на родилката е била издадена заповед за писмено обяснение на всички лекари в отделението, с отговор на конкретни въпроси, включително дежурните акушерки на 25 и 26 септември. Все още не е готов резултатът от проверката на РЗИ – Габрово.

Пред медиите д-р Савчева представи цялата хронология на случилото се. 30-годишната Десислава е постъпила в габровската болница на 12-ти септември около 9.50 часа. Поводът за постъпването в лечебното заведение е това, че имала определен термин за раждане на 9-ти септември и има преносване на плода. От 9-ти до 25-ти септември в документацията на жената са правени записи, че тя се намира в добро здравословно състояние. На 25-ти септември през деня началникът на отделението е записал, че се включва на функционален окситоцинов тест, за да установи състоянието на бебето. Описани са, че детските сърдечни тонове са добри. Същият ден, само че вечерта, нощният дежурен в отделението д-р Ангелов е описал в 20.20 ч., че жената е повишила телесната си температура на 38,3 градуса. На 26-ти септември  в 01.30 часа температурата се повишила до 39 градуса. Разпоредено било на 26-ти да се вземат спешни мерки, като било докладвано, че жената ще бъде родоразрешена със секцио. На въпрос на д-р Савчева за произхода на температурата й било обяснено, че не могат да се произнесат, предните дни имало смяна на няколко абоката. Жената била консултирана с терапевт, кардиолог и била родоразрешена на 26-ти септември в  13.00 ч. Привечер родилката била приведена в отделение по интензивно  лечение и реанимация в тежко общо състояние. Специалистите поставили диагноза, касаеща сепсис  и за разгърнато септично състояние със засягане на бял дроб. Девет часа след раждането починало детето, което се родило в тежко депресивно състояние, въпреки че веднага било интубирано и включено на апартна вентилация. Диагнозата на детето била тежък аспирационен синдром. Лекарите от Габрово консултирали с началника на Клиниката по анестезиология, интензивно лечение и реанимация в Плевен проф. Радев, след което Десислава била преместена там. На 4 октомври 30-годишната Десислава загубва живота си от натравяне на кръвта.

“Случаят е достатъчно неприятен. Поднасям съболезнованията си към близките на жената. Не сме имали по-неприятен случай. Говорим за една млада жена, която е дошла здрава и след един дълъг престой почива. Истината е тази, че при жената изолираме медицилин резистентен стафилокок, която е един сериозен причинител. Не мога да отговоря на въпроса какъв е произходът на инфекцията. От кръвните изследвания на жената при влошаването има този резултат, който е причината за смъртта”, заяви Нели Савчева.

Директорът на областната болница изрази надежда, че в хода на проверката ще бъде установена причината за инфекцията, но допусна и че това може и да не се случи. Един от въпросите, на който трябва да се отговори в следващите дни е откога е настъпило страданието на плода. По случая е информирана министър Андреева. Говорено е с министерството на здравеопазването, като е поискано ускорено време за проверката на Изпълнителна агенция Медицински одит.

“Това, което съм обещала пред родителите на Десислава е, че в момента в който имаме отговор на всички въпроси в хода на тази проверка. Ако се окаже, че има виновно лице в нашето лечебно заведение ще подходим към него с цялата строгост на закона. Не искайте да посоча някой с пръст и да кажа, че има лекарска вина, има нещо, което не е направено, резултат на действие или бездействие на някого. Имаме загубени 2 човешки живота”, каза още д-р Савчева.

По думите на директора на габровската болница бебето е било доносено и не са намерени никакви малфорамации при него. В писмените си обяснения лекуващите тълкували неприятния случай като хронологично преносване – когато има преминаване на термина. Д-р Савчева информира още, че е имала разговор със семейството на родилката и директно е поставила въпрос пред тях дали  са им били искани пари от лекар. Отговорът бил отрицателен.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата