България Север, Общество

Почват Кръговото на Консултативна през пролетта на 2014 г.

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Приключиха тръжните процедури за избор на изпълнители в рамките на проекта за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда.

Изграждането на кръгово кръстовище, в района на Консултативна поликлиника в Габрово, ще започне да се реализира през пролетта на 2014-та година.

Новината официално съобщи кметът Таня Христова пред местните медии, по време на своя брифинг.

С оглед на по-доброто визуално възприемане и насочване на движението в правилна посока от движещите се към него превозни средства централният остров ще бъде повдигнат спрямо пътното платно. Подобно решение освен естетическо възприемане оказва и дисциплиниращо въздействие на движението, смятат експерти. За да се съчетаят естетиката и организацията на движение скосената част на централния остров ще се изпълни от цветни павета, както насочваща маркировка за посоката на движение, информира още кметът Христова.

“Подобно изпълнение създава визуално възприемане в изглед и план, което превръща кръстовището в специфичен елемент на градския дизайн”, заяви Таня Христова.

За насочване на движението са предвидени острови на трите улици, като по този начин се получават междинни зони на изчакване в кръстовището. Движението с посока от ул.”Стефан Караджа” към “Емануил Манолов” ще се включва директно, без да влиза в кръга, като движещите се в тази посока ще бъдат без предимство пред излизащите от кръга. Навлизането в кръговото е с една лента на движение.

Изпълнител на Кръговото до Консултативна е Сдружение “Градска среда Пътстрой” – Габрово. Стойността на строително – ремонтните работи възлиза на 1 199 533.44 с ДДС. Освен реконструкция на кръстовището по проект се предвижда и благоустрояване на зелената площ, което започва от хотел “Балкан” и достига до самото кръгово. Срокът за завършване е 354 календарни дни.

Проектът за изграждане на привлекателна, достъпна и зелена градска среда има 3 обособени позиции, а именно изграждането на кръстовище на Консултативна поликлиника, реконструкция на много улици и благоустрояване на Шести участък, както и благоустрояване на парк Маркотея.

Към момента избраният изпълнил на парк Маркотея е фирма “Екса” АД. Стойността на строително – ремонтните работи възлизат на 1 965 404.86 с ДДС. Срокът за изпълнение, предложен от изпълнителя е 360 календарни дни. Тази обособена позиция е в процедура на обжалване, информира кметът, което означава, че е замразена. Има конкретно решение, което дава възможност след приключване на процедурите да се пристъпи към конкретни строителни работи.

За обособената позиция, включваща реконструкцията улиците “Софроний Врачански”, “Цанко Дюстабанов”, “Стара планина”, “Първи май”, “Константин Иречек”, “Петко Каравелов”, “Янтра”, заедно с благоустрояване на Шести участък и предвидената зона, предстои да бъде сключен договор, позволяващ строително – ремонтните работи да започнат още сега. Изпълнител е дружество “Линк” – Габрово, със срок за изпълнение от 359 календарни дни.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата