България Север, Общество

Историческо рали в Габрово

снимка: РИМ - Габрово

снимка: РИМ – Габрово

Регионалният исторически музей в Габрово организира “Историческо рали” за учениците от горен курс, съобщи уредникът в Музея Христинка Шепелева. Инициативата ще се проведе в сряда от 15.00 часа в сградата на РИМ – Габрово.

Ще бъдат сформирани отбори на ученици от гимназиалния курс в Габрово, като всяко училище трябва да излъчи свой отбор, от по четири човека.

Те ще трябва да потърсят върху карта на централната градска част следните обекти: Национален музей на образованието; Дом на културата „Емануил Манолов“; Регионална библиотека „Априлов – Палаузов“; Паметник на Васил Априлов; Национална Априловска гимназия; Баев мост; Църквата „Св. Йоан Предтеча“; Руски възпоменателни паметници; Драматичен театър „Рачо Стоянов“; Иконостас „Св. Петка“; Църквата „Успение Богородично“.

Освен това учениците ще трябва да отбележат всичко, което обектът подсказва засвоето съвременно предназначение, архитектурния стил, времето на построяване и за функцията си, като за целта могат да се използват табели, паметни плочи (ако има такива) и др. Ако сградите са действащи културни институции ще може да се провежда кратък разговор с техен служител, информират още от Музея.

Отборите ще трябва да интервюират поне двама минувачи за предназначението на обекта (сградата/паметника) и неговата история. Ще бъде направен опит да се открие какви функции е имал по-рано, кой го е построил и кога. Времето за обиколката е един астрономически час.

След приключването на тази част учениците ще трябва да се представят по най-оригинален начин своите резултатите пред другите групи, а победителите ще бъдат наградени в сградата на РИМ – Габрово.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата