База Данни Картини

Автоматът, убил Филип Найденов-Фатик бил изхвърлен в шахта

Фатик

Автоматът, с който е разстрелян бизнесменът и сочен за уважавана в престъпния свят фигура – Филип Найденов-Фатик, е изхвърлен в шахта след екзекуцията. Това съобщава „24 часа“ позовавайки се на показания на анонимни свидетели по делото срещу бандата на Йоско Костинбродския.

Фатик е разстрелян на 19 август 2003 година на столичния бул. „България“, а за да бъдат заличени следите, оръжието е хвърлено в крайпътна шахта. Според събраните до момента доказателства, той е екзекутиран от „Килърите 4“.

Оръжейният арсенал на бандата за мокри поръчки се е състоял от зелена флоберова пушка, снабдена със заглушител и муниции и незаконни автомати „Калашников“ и „Узи“. За да са сигурни, че планът няма да има засечка, поръчковите килъри го изпробвали преди всяка екзекуция, твърди още свидетел номер 53.

Стрелбищата за тест са две и се намират в село Безден и село Градец. Друг свидетел по делото е посочил къща в Банкя, която служела като щаб на групата за мокри поръчки. В джип, паркиран в близост, е открита ръкавица, за която вече има заповед за извличане на ДНК.

Постройката е разкрита, след като е открит опожареният „Volkswagen“, от който килърите стрелят по Филип Найденов.

Фаталният ден е 19 август 2003 година, а мястото – кръстовището между столичните булеварди „България“ и „Гоце Делчев“. Тогава сребристият „Mercedes“, в който пътуват Фатик и шофьорът му е настигнат от друг лек автомобил с двама наемници с маски. Те изстрелват над 30 куршума, убивайки Найденов на място и ранявайки Румен Желязков-Жабата, който шофира луксозния автомобил.

През април две години по-късно Желязков се самоубива при съмнителни обстоятелства.

При стрелбата през 2003 година шефът му е ранен с 9 куршума, един от които попада в главата му. Няколко часа след показния разстрел, автомобилът на килърите е открит в Суходол – опожарен и с крадени регистрационни номера.

Подоренията, че групата на Йоско Костинбродския има нещо общо със смъртта на Фатик са възродени преди няколко дни от показанията на свидетеля Хрисим Хрисимов, който твърди, че сам осигурил автомобила на покушението. Според думите му, колата била взета от столичния ж.к. „Горубляне“, където има автоборси.

Къщата в Банкя, сочена за щаб на бандата на Йоско също била взета под наем от него. Очаква се в следващите дни свидетелят да бъде разпитан отново във връзка с залавянето на бандата. Първо обаче трябва да излязат резултатите от експертизите по делото „Фатик“.

Материалът е публикуван в секция „Криминални новини“

Автоматът, убил Филип Найденов-Фатик бил изхвърлен в шахта

Прочети цялата