България Север, Общество

Тунелът под Шипка – личен ангажимент на министър Папазов

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Проектът за тунел под Шипка и обход на Габрово е проект, за който лично аз и цялото Министерство на транспорта правим практически всичко възможно с ръководството на Оперативна програма „Транспорт” да бъде изпълнен. Това заяви министър Данаил Папазов по време на парламентарния контрол.

Във връзка с питане на народния представител Томислав Дончев за довеждащия път и изграждане на тунел под връх Шипка министърът заяви, че основният риск за изпълнение на проекта е жалбата на Световния фонд за дивата природа – Дунавско-Карпатската програма „България”, с която се обжалва предварителното изпълнение на решение на Министерството на околната среда и водите по оценка на въздействието на околната среда.

По време на провелото се заседание на Комитета по наблюдение на Оперативна програма „Транспорт” това се е оказало най-дискутираната тема. Пред присъстващите там представителите на Дунавско-Карпатската програма за България от Световния фонд за дивата природа категорично са заявили, че ще продължат да обжалват, независимо от решението на съда в по-горна инстанция.

Единственият риск за този проект е само тази жалба – стана ясно от думите на министър Папазов. Той заяви още, че Министерството на транспорта, ръководството на Оперативна програма „Транспорт” е представило изцяло приоритетността на този проект пред Европейската комисия и всички разговори, които са водени са само в посока този проект да бъде реализиран.

На въпроса каква е волята на правителството и какъв ангажимент поема в зависимост от съдебното решение, в какви времеви периоди нещата ще се случат оттук нататък министърът обясни, че е изпратено писмо до ЕК, в което се посочва каква е реалната ситуация към днешния ден.

“В зависимост от решението на Европейската комисия, ще се съобразим, разбира се, с методиката, по която ще продължим. Задължително ще направим нова апликационна форма, която ще внесем преди Нова година, но изчакваме поне да знаем решението от първата инстанция, което е приключило, ако не се лъжа, на 2 октомври. В зависимост от решението ще направим съответно нашия план за действие. Очакваме всеки момент решението да излезе. А какво ще се случи, ако делото продължи и откъде ще се финансират вече изградените участъци, е ясно – от държавния бюджет”, допълни още Папазов.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата