България Север, Общество

КАТ нямало да глобява за автогазови уредби

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Архив © Copyright — Gabrovo News. All Rights Reserved

Шофьорите с коли на газ могат да си отдъхнат! След серия спекулации на тема дали автомобилите им трябва да минават на допълнителна техническа експертиза и да сменят големия талон, от вчера стана ясно – и на двата въпроса отговорът е „не“, съобщава „Труд“, цитирани от Аргументи БГ.

Автомобилите с вече монтирани газови уредби няма нужда да минават каквато и да е допълнителна проверка, заявиха от Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация“ пред „Труд“. Такова изискване ще има само за коли, на които бъде сложена бутилка след 1 март 2014 година, както е според наредба Н-3 на транспортното министерство.

В съ6щото време КАТ обяви, че няма да глобяват собствениците на автомобили, в чиито талони не е упоменато, че возилото е преоборудвано на природен газ или метан дори и след 1 март догодина. Достатъчно е колата да е преминала през технически преглед и изправността на бутилката да е установено при него.

През последните дни около газовите уредби се разрази гореща дискусия между държавните ведомства, тъй като според пътните полицаи чак сега се регламентира, че бутилките с газ е конструктивна промяна в автомобила.

Колите с газ в България са около 800 000. Монтирането на уредбата обаче е отразена при едва една четвърт от тях и катаджиите очакваха, че през следващите три месеца ще бъдат задръстени от собственици, които искат да впишат бутилката в талона.

Не искаме да натоварваме собствениците на автомобили с газови уредби с никакъв допълнителен разход, обясни Изпълнителна агенция „Автомобилна администрация“.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата