България Север, Общество

Коледни подаръци за децата от Гостилица

снимка: МОГА Дряново

снимка: МОГА Дряново

Кампанията на дряновското сдружение “МОГА”, за събиране на лекарства и средства за лекарства за децата от Оздравителното училище “Васил Априлов” в село Гостилица приключи. Те успяха да съберат най-належащите лекарства, необходими за тази зима и все пак, ако някой от вас иска да се включи в благородната инициатива, никога не е късно да помогне.

“За да не се стига до използването на медикаментите трябва да осигурим на децата и още нещо. Сега е време да се помисли и за другата важна част – обувки, чорапи, четки за зъби и други практични неща, които да направят живота им по-лек през следващите месеци”, споделят Александър, Галя, Ману, Ники и Станимир от МОГА – Дряново.

Националната асоциация за приемна грижа заедно с дряновското сдружение организират инициативата “Коледа за забравените деца”, имаща за цел да събере подаръци за 50 деца, които живеят и учат в училището с пансион.

“За нас основна ценност е това детето да расте в семейството си. Сега ние не искаме подкрепа за децата, настанени в приемни семейства, а за децата, които са със семействата си, въпреки трудностите. Става дума за социалнослабите деца от пансиона към училището в с. Гостилица. Те са 50, на възраст между 7 и 16 години. 25 от 50-те деца живеят на пансион през цялата седмица“, заявява председателят на Националната асоциация за приемна грижа Мирослав Долапчиев.

Преди два месеца от репортаж по бТВ става ясно, че в пансиона няма лекарства. Доброволци от младежката организация „МОГА“ от Дряново събират пари и купуват медикаменти. Бюджетът на училището отива за заплати за съкратения до минимум персонал, вода, ток. Парите за храна също са малко. В окаяно състояние е и 100-годишната учебна база. Докато в студените дни децата стоят в класните стаи с връхните дрехи, учителите търсят спонсори, а помощния персонал закърпва остарялата база.

С инициативата „Коледа за забравените деца“ приемните родители от Националната асоциация за приемна грижа приканват всеки българин да направи индивидуален подарък на всяко дете от този пансион.

Подаръците трябва да бъдат опаковани в кутия за обувки, като всеки може да избере дали ще дари за момче или момиче. В кутията трябва да има чорапи, четка и паста за зъби, книжка, плюшена играчка или нещо друго. Този, който прави подаръка, може да напише и картичката за непознатото дете.

Подаръците трябва да се изпращат до гр. Дряново (ул. “Шипка” 51, ет. 1, ап. 3, за сдружение „МОГА“). Те могат да се изпращат до 15 декември 2013 година, за да стигнат до децата навреме. Не е нужно подаръците да са скъпи, за да доставят радост на децата, коментира председателя на НАПГ Мирослав Долапчиев. „За някои деца това може би са първите подаръци в живота, въпреки че имат родители“, споделя още Долапчиев.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата