България Север, Общество

Паметникът на Ран Босилек има “Място в сърцето” на Габрово

място в сърцето Ран Босилек

снимка: www.myastovsarceto.bg

Във връзка с националната кампания “Място в сърцето”, организирана от Фондация “Работилница за граждански инициативи”, чиито партньор е “Габрово Нюз”, Международен съвет на самодейните средища (М3С) с представителство НЧ “Св. Св. Дамаскин и Онуфрий Габровски – 2011”, Общественият клуб “Фурна-Хлебна къща” и Училищното настоятелство при Основно училище „Ран Босилек” се обединяват в съвместна инициатива и предлагат за възстановяване паметника на поета Ран Босилек и мястото, където някога се е намирал Житният пазар в VI участък.

“Идеята ни е малкият, китен площад около паметника да се превърне в ново средище, което да напомня за завещаното в стихотворението „Родна стряха”. Да пазим винаги живи в ума и сърцата си родното място – родната къща и всичко, свързано с нея – майчината милувка и добрите приятели.

Желаем отново да се оживи старият Житен пазар, но този път семената, които ще се „продават” там, да са всички наши изконни ценности, които ще „посеем” чрез творчеството. Да никнат и растат чрез възпитанието на децата ни и да „берем” плодове, с които да ги „храним” – духовните ценности, наследени от предците ни: грижа, уважение и отговорност за другия, скромност и добротворство, местно и национално родолюбие.

Обединяваме се около тази идея с надеждата, че нашият град няма да осиротее, ще задържим подрастващите в Габрово, а сърцето на града ни отново „ще затупти” на този площад”, споделят инициаторите.

До края на първия етап от кампанията остават 2 дни, а предложения могат да се изпращат на: www.myastovsarceto.bg.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата