България Север, Общество

Половин тон пластмаса събраха децата на Габрово

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Приключи и вторият етап от инициативата на Община Габрово “Отпадък с късмет не отива за смет”, съобщават от администрацията. През месец ноември възпитаниците на детските и учебните заведения в Габрово събираха пластмаса и въпреки големия обем и ниското тегло на този вид материал бяха събрани 483.9 кг пластмасови отпадъци, които отиват за рециклиране.

По време и на този етап на кампанията екипът, реализиращ проекта за изграждане на новата регионална система за управление на отпадъците в регион Габрово, проведе открити уроци в детските градини, за да разкаже на децата как правилно да се разделят отпадъците, какво се случва с тях след като бъдат изхвърлени и как биха могли отново да бъдат употребени.

Освен със знанията на децата, тяхната мотивираност и желание да съхранят природата чиста, експертите на Общината бяха приятно изненадани и от многото изложби, провокирани от  инициативата.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Децата и учениците бяха вложили истинско творчество в създаването на своите шедьоври от отпадъчни материали –  зимно слънце от опаковки на кроасани, снежен човек от пластмасови чаши, елха от стари вестници, цветя от празни бутилки, атрактивна коледна украса от стари списания, звездички от кофичките на млякото и много други красиви предмети, които дариха с късмет непотребните отпадъци и ги превърнаха в красив декор за предстоящите коледни празници.

Финалът на втория етап от „Отпадък с късмет не отива за смет“ приключи с награждаване, като най-активните и мотивирани класове и детски групи получиха тетрадки и химикалки от рециклирани материали, предоставени от партньорите „Екобулпак“, интерактивни игри и образователни табла, предоставени от книжарници „Златев“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Инициативата спечели и нов приятел – габровската фирма „Везни“ ЕООД, която в духа на коледните празници подари на всяко училище и детска градина, включили се в кампанията, по една елха с красива украса.

Екипът, осъществяващ кампанията „Отпадък с късмет не отива за смет“, благодари на всички участници и се гордее с амбицията, желанието и активността на младите габровци. Нека усърдието и стремежът към красивото не стихва и през следващия етап от инициативата, споделя те.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата