База Данни Картини

Кой са най-големите откупи плащани някога

8. Самюел Бронфман Втори

Самюел Бронфман  е наследник на фабрика за алкохол „Seagram“. 21-годишният младеж е отвлечен през 1975 държан плен в повече от седмица, преди баща му да плати откупа в размер на 11,2 млн долара.

Ден след като откупът е платен ФБР и нюйоркската полиция нахлуват в апартамент в Бруклин и го спасяват. Арестувани са Бивш шофьор на лимузина и бивш пожарникар. Парите са възстановени на притежателя.

7. Джон Р. Томпсън

Петдесетгодишният президент на Firestone Томпсън е отвлечен от аржентинската фракция ERP. Заловен е на 18 юни 1974 година. За него са поискани 13,9 млн долара. Освободен е около две седмици по-късно.

6. Джон Пол Гети Трети

Гети е внук на петролен магнат и живее луксозно в Италия. 16-годишният младеж е отвлечен от италиански мафиоти през 1973 година. Първоначално е поискан откуп за 17 млн. долара.  Похитителите обаче не получават парите и затова отрязват едното ухо на момчето и го пращат на пресата. Искат повторен откуп от 15,9 млн долара, който е платен от фамилията Гети.

5.Пати Хърст

Пати е на 19 години и е второкурсничка в Калифорнийския университет в Бъркли. Наследничка е на медийния конгломерат Hearst. Тя и нейният приятел са отвлечени от членове на Symbionese Liberation Army (SLA).
От SLA настояват семейството й да раздаде храна за 70 долара на всеки калифорниец в нужда, което е щяло да им струва около 400 млн. долара. Бащата на Хърст в крайна сметка раздава храна за 29,3 млн. долара, но похитителите не са доволни, като заявяват, че храната е с ниско качество и отказват да пуснат дъщеря му.
По-късно Пати се присъединява към SLA и става пример за така наречения Стокхолмски синдром, а впоследствие е арестувана.

Кой са най големите откупи плащани някога

4.Виктор Самюелсън

Виктор Самюелсън е мениджър на рафинерията на Esso Argentina, подразделение на Exxon. Той е отвлечен от бунтовници с марксистки възгледи през 1974 година. За него са поискани 69,4 млн долара. Държан е в плен 98 дни. Бунтовниците, носещи името Народна революционна армия, заплашват да го екзекутират заради „престъпления“ на мултинационалните компании.

3.Уолтър Куок

Уолтър Куок е отвлечен през 1977 година. Той е син на най- богатият бизнесмен по това време. Местният гангстер, който отвлича момчето иска откуп в размер на 110 млн. долара. Парите са платени, но Куок е намерен в дървен сандък в селска къща. Появяват се слухове, че по-малкият брат на Куок не искал да плаща откупа. Години по-късно семейството се разделя в борбата си за контрола над Sun Hung Kai Properties.

2.Виктор Ли

Години по-късно, през 1996 година Виктор Ли е отвлечен от същия гангстер, който отвлича Куок. Синът на хонконгския магнат Ли Ка Шинг е пуснат след рекордният откуп от 134 млн. долара. Гангстерът, който го отвлича, е заловен и екзекутиран през 2000 г.

1.Хорхе и Хуан Борн

Хорхе и Хуан Борн са аржентински братя, търгуващи със зърно. Те са отвлечени от терористичната група Montonerros. Девет месеца по-късно те са освободени след изплащането на откуп в размер на 293 млн. долара.

 

Кой са най-големите откупи плащани някога

Прочети цялата