База Данни Картини

Бивш затворник води дело за диплома

Бившият затворник Мустафа Хамза (50 г.), който лежал за убийство в Белене, се наложи да докаже, че е ходил на училище зад решетките и е получил диплома, съобщи „Труд“.

Шуменецът води битка с институциите от 2011 г., но накрая се оказало, че само магистратите могат да наредят кетапът за основно образование да бъде издаден. На Мустафа свидетелството му било важно, за да се сдобие с шофьорска книжка и да си намери работа. През миналата седмица в петък районният съд в Шумен постановил СОУ „Димчо Дебелянов“ в Белене като правоприемник на архива на затворническото школо да му издаде тапия.

Иначе Мустафа завършил 8-и клас в трудово-възпитателното училище „А. С. Макаренко“ към затвора в Белене през учебната 1988/1989 г. с успех 3,40. По повечето предмети имал стабилни тройки, а по етика и право изкарал 5.

Училището било закрито, а документацията попаднала в община Белене, без да бъде определено училище правоприемник. После ученолюбивият затворник продължил в техникум в Ловеч, за да завърши и средно образование. Затова магистратите правят извода, че няма как без завършено основно образование да го приемат в по-горна степен.

От училището в Белене чакат съдебното решение да влезе в сила, за да му дадат документа. Мустафа твърди, че вече е нов човек.

Към оригиналната статия

Бивш затворник води дело за диплома

Прочети цялата