База Данни Картини

Прокуратурата отново иска постоянен арест за Георги Харизанов

Прокуратурата е протестирала определението, с което преди седмица Софийският районен съд отказа да промени мярката за неотклонение на бившия член на борда на „Напоителни системи” Георги Харизанов и да го задържи под стража. Харизанов в момента е с подписка, а от държавното обвинение поискаха да го задържат за постоянно заради анонимни справки от ДАНС, според които той иска да бяга в ЮАР.

Въпреки че съдия Мария Дончева от СРС чрез определението си недвусмислено обясни на държавното обвинение, че в наказателно-процесуалния кодекс ясно са разписани основанията, с които се иска промяна на мярката за неотклонение в по-тежка, от прокуратурата са решили да протестират пред втората инстанция, съобщава dnevnik.bg.

През октомври Харизанов беше привлечен като обвиняем за това, че е помогнал на бившия директор на „Напоителни системи” Стайко Ганчев и, че заедно с още един член на борда на дружеството, са одобрили сключването на сделки за продажбата на 100 000 тона скрап от черни и цветни метали, които били част от съоръженията за напояване на земеделски земи в страната.

Тримата бяха задържани в началото на октомври, но Софийският районен съд ги освободи с най-леската мярка – подписка, като прие, че „би било целесъобразно подобно обвинение да бъде повдигнато след получаването на заключенията от назначената съдебно-счетоводна експертиза”. Впоследствие СГС промени мярката им за неотклонение в парична гаранция в размер на 5000 лева.

Към оригиналната статия

Прокуратурата отново иска постоянен арест за Георги Харизанов

Прочети цялата