България Север, Общество

Габровският театър в битка за Икарите

1392002_454007848047728_601896388_n

снимка: Росина Пенчева

Две талантливи млади актриси, играещи в габровския драматичен театър са сред номинираните за тазгодишните национални награди “Икар”. Гергана Змийчарова и Надежда Петкова попаднаха сред претендентите за ценната статуетка след страхотната си игра в постановката на Петринел Гочев – Ромео и Жулиета.

Гергана е номинира в категория дебют, в „състезание” с Красимир Василев, Тея Сугарева, Явор Веселинов. Ролята, с която е грабнала комисията е на Жулиета в шекспировата любовна драма.

Надежда Петкова, която изигра Дойката в пиесата ще се бори за приза най – добра поддържаща женска роля.

Припомняме, че поставката “Ромео и Жулиета”, под режисурата на Петринел Гочев заслужено се определя от театралната критика като едно от събитията през изминалата година. Спектакълът се играе при невероятен успех, както в Габрово, така и на Софийска сцена.

Традицията на наградите на Съюза на артистите в България възниква през 1974 година в знак на съпричастност с целите на Международния театрален институт, а именно – да стимулира взаимното разбирателство и сътрудничество между театралните творци и да активизира общественото отношение към ролята на изкуството като цяло. От 2002 година тези награди носят името на древногръцкия митологичен герой Икар, превърнал се в символ на духовния полет и стремеж.

Екипът на “Габрово Нюз “пожелава успех на номинираните!

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата