България Север, Общество, Региони

Пускаме държавни облигации за 3 млрд. лева

pari-na-zaem-390x216Държавни облигации на стойност 1,5 млрд. евро (3 млрд. лв.) ще пусне Министерството на финансите на международните пазари. Планира се това да стане след изборите за Европейския парламент, които ще се проведат в края на май. Това каза началникът на отдел „Емисии“ във финансовото министерство Дамян Стайков във Виена, където се провежда конференция на Euromoney за банковия сектор в Централна и Източна Европа, пише в. Стандарт, цитирани от Аргументи БГ.

Облигациите ще се пуснат, за да се осигурят средства за предстоящите плащания по външния дълг на страната през януари 2015 г. Тогава е падежът на глобалните облигации, емитирани когато финансов министър беше Милен Велчев, и хазната трябва да плати 1,086 млрд. долара.

Предвижда се новите еврооблигации, които ще се пласират през 2014 г., да бъдат пуснати на два транша по 750 млн. евро, като едните книжа ще бъдат със срок от 5 години, а другите ще бъдат 10-годишни. Започва процедурата за емисията, каза в София и министърът на финансите Петър Чобанов.

„Оценяваме ситуацията на пазара като добра за емитиране на дълг. Но не мога да се ангажирам, че ще стане в средата на годината“, заяви Чобанов. Той поясни, че допълнително ще се решава дали емитирането на външен дълг да бъде на един или два транша, както и кой инструмент ще бъде избран за целта.

На вътрешния пазар през 2014 г. се планира да бъдат пласирани лихвоносни държавни ценни книжа(ДЦК) за 1,2 млрд. лв. и съкровищни бонове със срок 3, 6, 9 и 12 месеца с акцент през първото тримесечие на годината. Това се прави, тъй като в началото на годината приходите в бюджета са по-малко, а са планирани големи разходи, като например субсидиите за фермерите на единица площ. През януари ще бъдат пуснати ДЦК за 900 млн. лв. През февруари се планира да бъдат пуснати ДЦК за 448,89 млн. лв., а през март за още 100 млн. лв.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/14058610933873

Прочети цялата