България Север, Общество

Реконструират Щърбановия мост край Севлиево

снимка: Община Севлиево

снимка: Община Севлиево

Община Севлиево сключи договор за възстановяване на мост над река Боазка на път GAB 1165 Сенник – Априлци”, т.нар. Щърбанов мост, информира Мирела Ганчева от местната общинска администрация.

Договорът е подписан с фирма „АТ ИНЖЕНЕРИНГ 2000“ ООД гр.София. Неговата стойност е 91 867 лв., а срокът за изпълнение 30 май 2014 г.

Мостът е построен през 1927 г. и от тогава не е извършвана поддръжка за съхраняването му. В следствие преминаването на тежкотоварни превозни средства и недобро състояние на каменната зидария, той е частично разрушен.

Изпълнението на проекта предвижда ремонт на съоръжението, посредством възстановяване на падналата част от зидарията и повишаване на неговата носимоспособност. Липсващата зидария ще бъде възстановена със стоманобетонови стени.

По искане на общинската Администрация мостът ще бъде уширен с тротоарни конзоли от 1.25м и 0.65м. По този начин в зоната на съоръжението ще бъде осигурено пътно платно с ширина от 5.29м. Върху цялото съоръжение ще бъде отлята стоманобетонова плоча, а върху нея ще се положи хидроизолация от рулонен тип.

Директно върху хидроизолацията е предвидено полагането на два пласта плътен асфалтобетон с обща дебелина 10 см. Ще се постави и комбинирана стоманена предпазна ограда, която представлява парапет с височина 1,10 м.

Съгласно представения от изпълнителя график за изпълнение на строителните дейности ще бъде въведена временна организация на движението с обходен маршрут за времето от 22 февруари до 19 май 2014 г.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата