България Север, Общество

Три дни до финала на гласуването за „Място в сърцето“

Miasto_V_Sarceto_230x220Остават само три дни до края на третия етап в кампанията “Място в сърцето” – гласуването за едно от предложените места, нуждаещи се от възстановяване в дванадесетте града-участници в инициативата на фондация “Работилница за граждански инициативи”.

„Място в сърцето“ има за цел да провокира дарителството и гражданското участие за подобряване състоянието на различни обекти в градската среда, които хората носят в сърцата си като символ на града. Важно условие бе местата да не са обект на цялостна реконструкция в стартиращи проекти, да не са със статут на национален паметник на културата или такива намиращи се в частен имот.

Предложенията на обекти, които да бъдат включени в кампанията, бяха събирани до края на месец януари т.г. 27 – членно жури, съставено от експерти от дванадесет града и представител на ФРГИ, направи своя избор, като сведе направените предложения до три от всеки град-участник в инициативата. Всичко това се случи на сайта на кампанията http://myastovsarceto.bg/, където може да разгледате всички селектирани проекти. На същия сайт може и да гласувате за този обект, който по една или друга причина е спечелил място в сърцето Ви. Предложението, събрало най-много гласове ще се включи в набирането на средства, чрез даряване и проектът за неговото възстановяване ще бъде реализиран до края на месец октомври т.г.

Габровци имат възможност да избират между три знакови за града ни места – градинката с мечето, паметникът на Ран Босилек и крепостта „Градище“.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Мечето е емблематична фигура за няколко поколения габровци, които го помнят като мястото на първата им снимка с лента „отличник”, първата им любовна среща, сборното място преди най-вълнуващите екскурзии, или просто повод да се събереш с приятели. Самата градинка до днес е най-предпочитаното място в града за отдих както от млади, така и от стари.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Паметникът на именития габровец Ран Босилек, автор на любими приказки и стихотворения за малки и големи, заслужава да върне предишния си достолепен вид, а възстановеното площадче и зеленината около него биха били приятно място за кратка почивка в забързаното ни ежедневие.

Уникалната датировка на крепостта „Градище“ – ранновизантийски период, IV-VI век, я прави неразделна част от туристическия поток – Велико Търново-Габрово-Казанлък. Мястото е подходящо за културен туризъм в съчетание с прекрасна природа и еко-пътеки.

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Един от трите обекта ще получи финансиране и със сигурност ще спечели място в сърцата на още поколения габровци.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата