България Север, Общество

Сега е моментът за паметник на Васил Левски в Габрово

manastirСега е моментът да се подновят усилията за възстановяване на Девическия манастир „Свето Благовещение“ и за построяването на паметник на Васил Левски в Габрово.

Това обяви Момчил Цонев от Обществен комитет „Васил Левски“ – Габрово по повод победата на „Градинката с мечето“ в националната кампания „Място в сърцето“.

В кампанията габровци избраха за местен победител „Градинката с мечето“ именно защото това е едно от най-предпочитаните места за срещи в Габрово и поради спомена на по-старите габровци за манастира на това място.

През 1990 г. габровската общественост поставя въпроса за възстановяване на девическия манастир “Свето Благовещение”. През 1993 г. още с учредяването си комитет „Васил Левски” вписва като основна задача да работи за възстановяване паметта на Апостола чрез съграждането на параклис в градската градинка. През 2006 г. председателят на комитет „Васил Левски“ Даниела Цонева предлага на Община Габрово да се изгради паметник на Апостола в Габрово, какъвто в града няма.

В днешния си вид градската градина на Габрово не показва множеството културни и исторически пластове от миналото си, смята Момчил Цонев. „Един проект за развитието й би трябвало да включва разкриване на тези пластове. След 1990 г. неколкократно са обсъждани проекти за цялостно или частично възстановяване на Девическия манастир. В момента най-реалистично ще бъде да се подновят усилията за повторно построяване на манастирската църква. Като един от най-важните възрожденски градове Габрово трябва да отдаде заслуженото и на една от най-големите възрожденски личности – Васил Левски. Градската градина на Габрово е естественото място, на което трябва да се изгради негов паметник. Там в момента има възпоменателна морена, която е единственото свидетелство в Габрово за делото на Апостола“, продължава Цонев.

Градската градина не само е в сърцето на Габрово, нейната история е и част от най-габровското, от автентично габровското, казва Момчил Цонев и продължава с примери от историята на Девическия манастир: Градската градинка се намира на мястото на разрушения през 1959 г. Девически манастир „Свето Благовещение“, който е създаден по идея на самия Йосиф Соколски през 1836 г. С историята на този манастир са свързани всички положителни качества на габровци, с които се гордеем днес – свободолюбието, гражданската активност, икономическата предприемчивост, българският национален дух, желанието за просвета, историческото самосъзнание.

Свободолюбието и гражданската активност – защото манастирът е създаден без официалното съгласие на османската власт и благодарение на личните усилия на Йосиф Соколски и тогавашния първенец Петър Хаджихристов.

Икономическата предприемчивост – защото дори габровските монахини притежават онзи дух, който прави от Габрово Български Манчестър. Освен на молитви и духовен живот те са отдадени и на труд – в манастира се тъче прекрасен шаяк, както разказва пътешественикът Феликс Каниц през 1871 г.

Българският национален дух – в габровския Девически манастир подслон намира и Апостола на българската свобода Васил Левски.

Желанието за просвета – през 1930-те години Девическият манастир дарява място и средства за построяването на девически пансион, който се е намирал в съседство с днешната библиотека и по-късно е разрушен.

Историческото самосъзнание – през 1955 г. към манастира е изградена музейна сбирка, чийто най-ценен експонат е джобното ножче на Васил Левски.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата