България Север, Общество

Областният без забележки по Плана на “Централен Балкан”

снимка: Областна администрация - Габрово

снимка: Областна администрация – Габрово

Областният управител е без препоръки, забележки и допълнения към предложения проект на Актуализирания план за управление на Национален парк “Централен Балкан” 2014 г.-2024 г. Това се казва в официалното становище на Николай Григоров, в което той изразява надежди, че след общественото обсъждане, интегрирането на препоръките от различни институции и заинтересовани страни (ако има такива) и приемането му, Планът ще бъде ефективно работещ, надежден инструмент, обединяващ всички усилия за опазване и развитие на биологичното разнообразие.

В становището на областния управител се казва още, че Националният парк “Централен Балкан” все повече се утвърждава като фактор, гарантиращ опазването на природата, на биологичното разнообразие на екосистемите и на естествените процеси, протичащи в тях, като в много от тях се допуска известно стопанско използване.

Защитата на територията е не само ограничител в стопанското развитие, но и източник на доходи за местното население в контекста на устойчивото развитие.За заявената позиция влияние има и международното признание за високите стандарти на управление на Парка по отношение на опазването на дивата природа и развитието на туризма в региона.

Работата с местните общности в тази насока дава възможност Паркът да се утвърди като съвременна и развиваща се институция. Доказателство за това е и приемането на Парка във Федерация EUROPARC – мрежата на европейските защитени територии и получената Европейска диплома за защитени територии – престижно международно отличие, присъждано от Съвета на Европа.

“Националният парк “Централен Балкан” обхваща най-високата част на Централна Стара планина, като включва територията на административна област Габрово на площ от 3243,5 ха. Разположен е частично в землищата на селата Стоките и Кръвеник от Община Севлиево, като площта на горите е 2687,8 ха, а на високопланински ливади и пасища – 555,7 ха. С изготвянето на Актуализирания план за управление се дават препоръки и указания за стопанисване, които набелязват и конкретни мерки за обезщетение на собствениците за наложените евентуални ограничения.

Опазването и рационалното използване на природния капитал има особено значение – съхранената природа и уникалното биологично разнообразие са предпоставка не само за осигуряване на благоприятна и здравословна жизнена среда, но и за развитието на устойчиви форми на туризъм, опазване на земи с висока природна стойност и защитени зони.

Необходимостта от защита на околната среда и следването на един устойчив път на развитие е основен хоризонтален приоритет и изисква пълно отчитане на екологичните съображения при преследването на целите на икономическото и социалното развитие и сближаване на районите в страната. В това отношение Актуализираният план за управление на Национален парк “Централен Балкан” напълно съответства на Областната стратегия за развитие на област Габрово 2014г.-2020 г.”, се казва още в становището на областният управител Николай Григоров.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата