България Север, Общество

Камери и датчици в асфалта следят трафика в Габрово и Севлиево

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

© Copyright 2014 — Gabrovo News. All Rights Reserved

Агенция “Пътна инфраструктура” започна изграждането на първата система за автоматизирано събиране на данните за трафика по републикански пътища от II и III клас. На територията на област Габрово към момента има монтирани 2 такива камери за събиране на информация, като тяхното точно местоположение е на входно – изходните точки на Габрово и Севлиево.

Първата камера е позиционирана в областния град в района на бензиностанция на изхода в посока Севлиево, а другото устройство – в района на “Митница” – Севлиево.

Проектът се финансира чрез Приоритетна ос 5 „Техническа помощ“ на Оперативна програма “Регионално развитие” 2007-2013 г. по Договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ “Оптимизиране на Агенция “Пътна инфраструктура” за управление на програми и проекти, финансирани с европейски средства”.

С осигурения финансов ресурс от ОПРР ще бъде изградена система от 120 автоматични устройства, записващи трафика по пътища от второкласната и третокласната мрежа. Системата, която съдържа хардуерна и софтуерна част, ще позволи събирането на данните да бъде 24 часа в денонощието и 365 дни в годината.

В момента тази информация се събира изцяло ръчно. Технологията, която ще се използва е комбинация от камери, които ще разпознават преминаващите моторните превозни средства и по софтуерен път ще определят направлението на движение. Чрез индуктивни рамки, разположени в пътната настилка, ще се извършва класификация на видовете превозни средства в седем класа – леки автомобили, лекотоварни и тежкотоварни МПС, автобуси и т. н.

Системата ще може да проследява генерирането на пътния трафик чрез неговия произход, предназначение, направление и време за преминаване.

Чрез измерването на трафика по рехабилитираните участъци от пътната мрежа се доказва целесъобразността на извършените строително-монтажни дейности и устойчивостта на проектите във времето. Интензивността на автомобилното движение е един от най-важните индикатори за оценка и анализ на необходимостта от инвестиционни проекти по пътната мрежа.

Пряко свързани с интензивността на движението са показателите за средна скорост на движение и оценката за спестеното време при пътуване, които са заложени като индикатори при отчитане на постигнатите резултати на обектите, финансирани от ОПРР.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата