България Север, Общество

“Джентълмени с късмет” гостуват днес в зала „Възраждане“

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

Има филми, които е достатъчно да гледаш само веднъж, но има и такива, които колкото и пъти да гледаш, все не стигат. Тези ленти имат своя история, която е не по-малко интересна от самия филм. Именно такъв е „Джентълмени с късмет“ – заглавието от втория ден на кинопанорама “90 години Мосфилм” в Габрово.

За да се получи нещо запомнящо се е необходимо да се сработят звездите на земята и на небето, както се е получило през 1969 г. , когато се срещат режисьорът на филма Александър Серий и сценаристите Георгий Данелия и Виктория Токарева. Тримата си поставят амбициозната задача да съберат най-добрите комедийни актьори – и успяват. С право може да се каже, че в „Джентълмени с късмет“ участват рекорден брой популярни имена, като дори и някои от епизодичните роли се изпълняват от звезди на съветското кино по онова време. Това са Олег Видов, Ераст Гарин, Евгений Леонов, Николай Олялин, Любов Соколова, Георгий Вицин, Раднер Муратов, Савелий Крамаров, Наталия Фатеева.

Сюжета линия на „Джентълмени с късмет“ е наситена с комични ситуации и обрати, които държат публиката в напрежение от началото то края. Един симпатичен и добродушен възпитател в детска градина си създава сериозни проблеми и попада в ситуации, които трудно могат да се нарекат безобидни, заради физическата си прилика с известен главатар на банда престъпници. Неговият двойник ще открадне безценна историческа находка – уникален шлем на Александър Македонски. Милицията е по петите на бандата, но все не може да я залови, затова решава да заложи на приликата между престъпника и честния гражданин. Идеята звучи добре, но животът на горкия Трошкин ще се преобърне наопаки!

Голяма част от затворническия сленг, който зрителите ще чуят във филма, е дело на режисьора Александър Серий. Самият той е запознат със затворническия език, тъй като излежава петгодишна присъда, заради побой, предизвикан от ревност. Въпреки цветния жаргон, сценарият на комедията успява да преодолее цензурата по онова време и да се реализира във вида, в който са го замисляли неговите автори.

Премиерата на филма се състои на 13 декември 1971 г. Дори днес статистиката – зрители на филма и печалба от него, впечатлява. „Джентълмени с късмет“ може да бъде наречен касов, защото през 1972 г. филмът събира 65 млн. зрители и приходи от 30 млн. рубли при цена на билета 20 копейки.

Заповядайте днес, 3 април, от 18.00 часа във зала „Вързаждане“.

Цената на билета за всяка от прожекциите в програмата на “90 години Мосфилм” в Габрово е 2 лева. В сряда, четвъртък и петък касата на зала „Възраждане“ ще работи от 17.00 до 18.00 часа, а в събота от 10.00 до 11.00 часа.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата