България Север, Общество

Детски весел четвъртък открива тайните на приказката

снимка: Община Габрово

снимка: Община Габрово

На 17 април от 11 часа Залата на жирафите в Музея „Дом на хумора и сатирата” ще бъде територия на млади габровци, приятели на приказката. В Седмицата на детската книга и изкуствата за деца Веселата къща организира среща с издателство „Точица” и неговата създателка – преводачката и журналистка Зорница Христова. Събитието е част от програмата на Клуб „Приятели на Хитър Петър” и ще продължи запознаването с някои от „тайните” на изкуството на приказката, както и ще даде възможност на млади габровски творци да се срещнат с интересни и нестандартни личности.

Издателство „Точица” е младо издателство, създадено е през 2010 година, при това, както показва и името му, създателите му са пристрастни към хубавите детски четива (не става ли дума за героинята на Кестнер от „Антон и Точица”?). А мотото „Мисли, преди да пораснеш” може да привлече еднакво и най-малките, като им внуши да бъдат самостоятелни, и големите, пораснали вече ученици или дори родители, като им напомня да пазят детското у себе си.

Ето как ни представя издателските си предпочитания самата Зорница Христова: „Издателството е посветено на забавно-образователната литература. Искаме да предложим питателна храна на детското любопитство, без да забравяме как точно сме обичали да ни я поднасят като малки (тук дъщеря ми помага да си опресня паметта). Знанието само по себе си е забавно. Ако човек не се насилва да мисли като възрастен, може да обясни на децата всичко – математиката, историята, биологията, какво ли не.” Така се появяват „Направи си сам приказка” и „Тетрадка за приказки”, „Умножение без уморение”, „Вкусна география”, заглавия от френската философска поредица „Философски закуски”.

Няма да навлизаме в повече подробности – очертава се забавно и полезно матине за пишещите и обичащите приказките габровски ученици. Г-жа Христова ще представи заглавията, излезли в тяхното издателство. А Клуб „При Хитър Петър” продължава да мисли и готви следващи изненади под покрива на Дома на хумора и сатирата.

Следете ни и във Фейсбук на:
http://www.facebook.com/#!/pages/Gabrovonewsbg/140586109338730

Прочети цялата